Hét operakoppel van het moment – op professioneel gebied tenminste – wordt zonder twijfel gevormd door tenor Rolando Villazón en sopraan Anna Netrebko. Beiden treden geregeld samen op in lang op voorhand uitverkochte concerten en operavoorstellingen die de zwarte markt gouden tijden bezorgen. Netrebko ligt al wat langer onder contract bij Deutsche Grammophon en sinds ook Villazón daar tekende was een duo-album een meer dan logisch gevolg. Orkestrale steun wordt op deze cd verleend door de Staatskapelle Dresden en de jonge dirigent Nicola Luisotti.

Behalve dat dit allemaal duetten zijn, is er in de muziekkeuze op deze cd niet onmiddellijk een rode draad te vinden. Gezien de idee erachter hoeft dat ook niet, aangezien hij meer gemaakt lijkt om Netrebko en Villazón te promoten – iets waartoe ook de foto's in het boekje bijdragen – dan uit zuiver muzikaal oogpunt. Wanneer er echter gezongen wordt op een dusdanig hoog niveau en met een dergelijke overtuiging verdwijnen die bezwaren als sneeuw voor de zon. Dat beider stemmen wonderbaarlijk mooi samen kleuren staat als een paal boven water. Het is echter niet alleen dat, maar ook en vooral het uitgebreide scala aan emoties dat hun vertolkingen zo ontzettend meeslepend maakt. Het heerlijk sotto voce dat beiden presenteren in de scène uit 'La Bohème' contrasteert bij voorbeeld perfect met de passionele woordenstrijd die de lange scène uit Massenets 'Manon' kenmerkt of met het haastige afscheid waartoe de geliefden in de scène uit Rigoletto verplicht worden. In dat laatste fragment maakt dirigent Luisotti overigens een opmerkelijke vocale cameo. Steevast laat Villazón zijn tenor glansrijk weerklinken en maakt Netrebko indruk met de uiterst precieze focus die haar timbre kenmerkt. Eén van de meest overtuigende nummers is het duet uit 'Luisa Fernanda', dat tegelijkertijd Villazóns veelzijdig dynamisch palet als Netrebko's verbluffende lage register toont. In de scène uit Bizets 'Les Pêcheurs de Perles' en het duet uit 'Roméo et Juliette' maken beiden indruk door hun loepzuiver legato, al valt ook op dat Netrebko's Franse dictie nog voor verbetering vatbaar is. De warmbloedige orkestrale vertolking die Luisotti en de Staatskapelle Dresden verzorgen maken echter dat die bedenking gauw naar de achtergrond verdwijnt.

Dat Netrebko en Villazón met deze cd vooral de markt moeten plezieren is overduidelijk. Hoe dan ook leveren ze met 'Duets' een plaat af die van begin tot einde voor het opperste vocaal genot zorgt.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.