Bij de fans van oude muziek is Montserrat Figueras al jaren een fenomeen. Deze Spaanse sopraan, die gehuwd is met dirigent Jordi Savall, grasduint vaak in onbekend renaissancerepertoire. Bij Alia Vox, een label dat zich specialiseert in oude muziek, verscheen recent 'Metamorphoses Fidei'. Op deze cd wisselen solowerken met Figueras af met koorfragmenten en zuiver instrumentale muziek.

'Metamorphoses Fidei' betekent letterlijk 'Metamorfose van het geloof' en wil als cd een ode brengen aan de muzikale mengeling. Dit programma wordt ingedeeld in liederen onder de titel 'Cristianos Viejos' (oude christenen) naast liederen rond de 'Cristianos Nuevos' (nieuwe christenen). In het eerste deel springt vooral het bijna een half uur durende 'Sibil-La Valenciana' in het oor. Dit werk uit de vijftiende à zestiende eeuw, geschreven door Alonso en Bartomeu Cárceres, biedt een rijke afwisseling tussen koorfragmenten en delen waarin Figueras begeleid wordt door luit en orgel. Figueras zingt vol inleving, als is haar soms wat vette timbre een smaak die misschien niet iedereen ligt. Ze zorgt daarentegen wel voor een soms ontroerend samenspel met de beide muzikanten. Bij het koor, de 'Capella Reial de Catalunya', valt vooral op hoezeer ze hun sterke solistische kwaliteiten combineren met een homogene koorklank. De rest van de groep 'oude' liederen draait rond 'Mille Regretz' van Josquin Desprez. Na de uitvoering van dit lied zelf, door een niet erg intonatievast solokwartet, brengen de Capella en ensemble Hespérion XXI twee fragmenten uit een Spaanse mis waarvoor dit lied als basis diende. In de complexe melodische structuur van beide misdelen, waarin vooral de helderheid opvalt waarmee de Capella de melismen vertolkt, is inderdaad de basis van de melodie duidelijk te herkennen, net als in het intieme harpwerk van Luis de Narváez. Harpiste Adrianna Savall (dochter van) maakt indruk met de precisie van de melodische omspelingen en haar gevoel voor harmonische timing. In het deel rond de nieuwe christenen zijn diverse virtuoze Spaanse liederen te horen, waarbij de meeslepende ritmiek in de percussie voor een onmiskenbaar zuiderse toets zorgt. Figueras vertolkt hier nog twee liederen: een anoniem lied uit Andalucía en een sfeervol traditioneel Catalaans nummer, waarin Jordi Savall zelf zorgt voor de uiterst precieze gambabegeleiding.

Uiteindelijk is deze 'Metamorphoses Fidei' best een boeiende cd. De aparte stem van Figueras en de soms wat slordige omgang met intonatie doen enkele bedenkingen oprijzen, die echter niet opwegen tegen de ontdekkingen die dit repertoire biedt.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.