Wie een beetje vertrouwd is met werk van Yellow 6 ofte Jon Attwood, weet dat hij zich aan muzikale fijnkost mag verwachten. Een voorliefde voor de typerende zwart-withoezen van het punklabel Crass verbergt immers dromerige, instrumentale gitaarmuziek waarin sfeertapijten, herhaalde riffs en een zeldzame, ritmische tik de toon zetten. Deze relatief eenvoudige, geraffineerde manier van musiceren waarbij geen rekening moet gehouden worden met medemuzikanten laat Yellow 6 toe een permanente stroom van eigen uitgebrachte muziekwerken op de wereld los te laten. ‘Cut’ is dan ook de elfendertigste slaapkameralbum van deze opmerkelijke Brit.

Een basisthema op de gitaar, repeat-pedaal, een zweverige achtergrondkleur, repeat-pedaal, een ritmische riff erbij, repeat-pedaal en een solomotiefje erdoor om de boel langzaam te laten uitgroeien tot een hemels mooie compositie: Yellow 6 hanteert een eenvoudige maar efficiënte formule. Zowel de eindeloze creativiteit met basisgeluiden alsook het feit dat elk nummer op dit album weer een schitterend, evoluerend kunstwerkje is, bewijst dat Attwood een rasechte songsmid is.

De negen gitaarcomposities op ‘Cut’, allen opgenomen in 2009, zijn stuk voor stuk emotioneel geladen snaar- en effectenspinsels. ‘Butterfly Girl’ klinkt als pure nostalgie, terwijl ‘Cut / Piano’ de romantiek zelve is. Door vast te houden aan een zachte, oranjerode klankkleur, krijgt elk nummer een aangenaam, lieflijk sussend karakter aangemeten. Opener en titeltrack ‘Cut’ is een pracht van een langzaam ontluikende bloem waarbij vioolachtige aanstrijken en een ritmische tokkel op de klankkast deel uitmaken van de heerlijk dromerige geluidpuzzel. Een zeldzame keer haalt Yellow 6 er nog even een piano bij om zijn muzikale visioenen een andere vorm te geven, maar een hol shoegazer gitaargeluid en eenvoud blijven sieren, met een meer dan tien minuten aanzwellende tandem ‘Diagnosis (One) / (Two)’ als hoogtepunt. In dit laatste zorgt drummer Dave Collingwood (Yann Tiersen, Gravenhurst) overigens voor een subtiele percussieondersteuning.

Met het nogal kortaf klinkende ‘Cut’ heeft Yellow 6 zich weer een pracht van een sfeeralbum gemaakt. Nog meer verheven en lichtvoetig dan voordien, is deze cd pure slaapkamerverwennerij voor dagdromers. Wie nog snel is, kan de schijf bestellen met een bonusdisc waarop nog ettelijke demo’s en bewerkingen te genieten zijn. Aan de andere kant is snel zijn een grote contradictie met deze muziek.

Meer over Yellow 6


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.