Wat moet je nu met een artiest als Jon Attwood? De man blijkt aan de lopende band in erg beperkte oplage platen te creëren die met hun instrumentaal gitaarminimalisme geniaal en tijdloos maar ook volkomen inwisselbaar blijken. Met wegdromende traagheidsspinsels waarin zowel repetitiviteit als een flangerpedaal een conditio sine qua non blijken, lijkt Attwood ofte Yellow6 een geheel eigen tijdsdimensie te hebben gevonden. Merry 6Mas 2009 is de elfde (!) editie van de jaarlijkse Merry 6Mas-reeks, uitgegeven op 200 exemplaren en met een doe-het-zelf-hoes die gespiegeld is aan het artwork van de jaren '90 punkband Crass.

Geen wonder dus dat 'Merry 6Mas 2009', dat nog steeds balanceert op de grens van ambient, shoegaze en luchtige dronemuziek zich laat genieten als één bedwelmende, verheven geluidstrip. Yellow6 goochelt met melancholische harmonieën en stiltes en roept op die manier een goed gevoel op dat de luisteraar net verhindert in te dommelen. Er zit echter inhoudelijk toch wat variatie op de negen promenades die de man op deze plaat presenteert. Van een meer uptempo, staccato 'Light#1' tot een aanvankelijk erg eenzaam, schijnbaar doelloos ronddolend 'Light#2' is een grote stap die mensen die niet echt vertrouwd zijn met deze sfeermuziek nooit als dusdanig zullen ervaren. De grondstoffen zijn een wandelende riff die de drive aangeeft en trage, slepende gitaartonen die het gemoed neerdrukken. Daarmee creëert Jon Attwood geluidspassages die charmeren in hun eenvoud. De sfeer is warm, vertrouwd en bovenal heerlijk dromerig. Het is enkel wanneer Yellow6 één van beide basisingrediënten achterwege laat dat een gevoel van te grote leegte overheerst. Zo bevat 'Blinded', dat het doet zonder ritmebepalende riff, slechts een opeenstapeling van holle tonen en meer stilte dan vulling. Los van deze te beperkte momenten houdt de plaat gelukkig vast aan zijn heerlijk laatavondcharisma. Een stevige dosis galm erbij en wegdromen maar.

Voor de zoveelste keer bewijst eenzaat Jon Attwood dat minimale muziek helemaal geen zielloze muziek hoeft te zijn. De slepende gitaarlandschappen op dit album neigen naar een heerlijke verhevenheid. Een duistere kamer, twee kaarsen en 'Merry 6Mas 2009' erbij: puur zen!

Meer over Yellow 6


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.