Liefhebbers van live jazzmuziek stonden op zondag 15 november voor een zo goed als onmogelijke keuze. In Brussel passeerde topsaxofonist Branford Marsalis met zijn fantastisch kwartet en in Genk liep het Motives Festival op zijn laatste benen met concerten van onder meer Yaron Herman Trio en het Devil Quartet van trompettist Paolo Fresu. Ook de Hnita Hoeve ontving die avond een schare internationale topmusici met het Samuel Blaser Quartet feat. Marc Ducret.

De Zwitserse trombonist Samuel Blaser wordt min of meer beschouwd als the next big thing op zijn instrument dankzij enkele gesmaakte albums als '7th Heaven', 'Solo Bone' en 'Pieces of Old Sky'. Met die laatste plaat onder de arm tourde Blaser tijdens de eerste helft van november door Europa in het gezelschap van bassist Bänz Oester, gitarist Marc Ducret en drummer Gerald Cleaver. Het voorlaatste concert van deze tournee bracht het gezelschap naar het bescheiden Heist-op-den-Berg, voor hun enige concert in de Benelux.

De Hnita Hoeve geniet een benijdenswaardige reputatie dankzij het bijtijds programmeren van internationaal toptalent, dat in deze club vaak ook aan zijn eerste concert in België toe is. De voorbije jaren waren onder andere Avishai Cohen, Sean Jones, Michael Bates, Scott DuBois en Michael Attias er te gast en niet zelden zorgde dit voor muzikaal vuurwerk. Met de herinneringen van voorgaande concerten in het achterhoofd en een op papier erg aantrekkelijke lineup lag de lat voor de 28-jarige Zwitser al hoog vooraleer er een noot was gespeeld.

Terwijl het viertal zich nog leek te installeren op het podium, werd het concert bijna onopgemerkt ingezet door Bänz Oester, die achter de brug van zijn contrabas op de snaren tokkelde. Voorzichtig en vooral geduldig voegde de rest van de groep zich bij hem waardoor de muziek zich steeds breder ging ontplooien. Na een tijd vonden de vier individuen elkaar in een afgelijnd motief, wat meteen het startschot betekende voor enkele solopartijen. Vooral Ducret had hierbij weinig nood aan verkennen en aftasten, want al vroeg in de eerste set zorgde hij met een frontale aanval op de snaren voor een hoogtepunt. Iedereen in de Hnita Hoeve had waarschijnlijk wel stilletjes gehoopt op enkele spectaculaire bijdragen van deze Franse gitarist waardoor zijn partijen door het publiek zichtbaar werden gesmaakt. Maar ook Blaser liet zich niet onbetuigd in het soleerwerk, hoewel zijn aanpak erin bestond veel te zeggen met weinig woorden. Wanneer de rest van de groep zweeg, imponeerde hij met enkele intrigerende samenklanken door tegelijkertijd te blazen en te zingen door het mondstuk.

In de tweede set bracht het kwartet meer variatie en leek de groep als eenheid nog beter uit de verf te komen. Vooral Gerald Cleaver leek er steeds meer zin in te krijgen, wat zich visueel vertaalde in een strak naar boven gerichte blik, alsof de inspiratie daar voor het grijpen lag. Ook Ducret, zichtbaar genietend doorheen het concert, voelde zich steeds beter in zijn sas en bediende zich steeds vaker van allerhande objecten om zijn snaren aan te slaan. Het gebruik van effecten beperkte hij daarentegen tot een minimum. De vaak ritme- en tempoloze geluidsstroom werd op een bepaald moment opvallend afgebroken door een plots gezamenlijk overschakelen op staccato-spel. Na wat heen-en-weer gekaats tussen Blaser (opvallend vaak in het lage register vertoevend) en Ducret klikten de vier partijen als puzzelstukken in elkaar wat de klasse van dit kwartet illustreerde.

Tot slot kreeg het publiek nog een uitgebreide toegift, waarin Cleaver met een dynamische trilling voor de grote spanningsboog zorgde die trombone en gitaar naar nieuwe terreinen voerde. De jonge Blaser hield zich doorheen het concert goed staande naast zijn oudere en meer ervaren kompanen, hoewel Ducret en Cleaver de aandacht vaak naar zich toe zogen. Zij die het gemist hebben kunnen binnenkort hun schade inhalen, want de opname van dit concert wordt in 2010 op cd uitgebracht.

Meer over Samuel Blaser Quartet feat. Marc Ducret


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.