Absolutely Free Festival mag zich inmiddels een vaste waarde noemen in de categorie “lovenswaardige DIY-initiatieven”. Net als het Zottegemse Dunk!festival en Rock Herk programmeert de organisatie graag artiesten die weliswaar in selecte kringen enige faam genieten, maar onder de radar van de mainstream blijven. De liefde voor muziek en ecologie primeert daarbij op economische motieven.

Absolutely Free Festival is gratis, maar vraagt zijn bezoekers symbolisch drie lege batterijen of afgedankte zaklampen om toegang te krijgen tot de voormalige Genkse mijnsite C-mine. Zij die geen gebruikte batterijen in huis hebben, kunnen voor drie schamele euro’s een stukje natuurgebied van Natuurpunt sponsoren.

Voor de eerste festivaldag, op vrijdag 1 augustus, wordt de oude mijnterril traditioneel omgebouwd tot danstempel. Na de doortocht van de Amerikaanse technopionier Derrick May vorig jaar, zal Luke Slater ditmaal de massa opzwepen. De Britse producer begon in de late jaren tachtig (samen met toekomstig mede-icoon Dave Clarke) de platenwinkel Jelly Jam en heeft sindsdien een imposant curriculum opgebouwd. Van de atmosferische, haast emotionele techno van The 7th Plain tot de sonische aanvallen van Planetary Assault Systems, onder verschillende pseudoniemen drukte Slater zijn stempel op de elektronische muziekgeschiedenis.

De jonge Antwerpenaar Adriaan de Roover staat pas aan het begin van zijn carrière. De vijf tracks tellende debuut-EP ‘Chapters’ van Oaktree verscheen in 2013 reeds in digitale vorm, maar werd onlangs door PIAS op vinyl heruitgebracht in het kader van Record Store Day. Sfeervolle elektronica, bewerkte field recordings en minimalistische beats versmelten naadloos tot organische composities die zweven tussen de dansvloer en de huiskamer. Met een vijfkoppige liveband, waaronder een harpiste en een violiste, speelde Oaktree reeds een gesmaakt voorprogramma van Jon Hopkins in de Ancienne Belgique.

Voor de tweede festivaldag, op zaterdag 2 augustus, worden de gitaren omgegord. Headliner Thurston Moore verdiende zijn strepen als zanger, songschrijver en gitarist van de legendarische noiserockformatie Sonic Youth. Sinds die groep in 2011 voor onbepaalde tijd ophield te bestaan, heeft Moore allerminst stilgezeten. De vuile, broeierige gitaarexploten van Chelsea Light Moving illustreren dat de man op zijn zesenvijftigste nog even vitaal klinkt als ten tijde van Sonic Youths magnum opus ‘Daydream Nation’ (1988). Moore legt momenteel de laatste hand aan een nieuwe soloplaat en komt naar Genk in het gezelschap van gitarist James Sedwards. Vooraleer zijn publiek te onderwerpen aan zijn noisy doch geraffineerd gitaarspel staat Moore overigens het publiek te woord tijdens een unieke namiddagsessie.

Blaue Blume
Blaue Blume
Ook de jonge garde krijgt uitgebreid de kans om zich te tonen. Het Deense kwartet Blaue Blume grossiert in majestueuze indiepop die lonkt naar Antony & the Johnsons. Het recent verschenen kleinood ‘Beau & Lorette’ koppelt warme, barokke falsetstemmen aan luisterrijke, meeslepende arrangementen en bezorgde de groep een plaatsje op het Roskilde Festival. De Brusselaars van Robbing Millions strooien kwistig met dromerige zangharmonieën, ingenieuze gitaarmotiefjes en koortsachtige ritmes. De weerbarstige indiepop van het kwintet zit niet verlegen om een uitstapje richting jazz en was eerder al te horen op het podium van onder andere Dour, Les Ardentes, Deep in the Woods en Boomtown.

Gratis is niet gratuit: ook voor de veertiende editie maakt Absolutely Free Festival zijn beginselverklaring helemaal waar. De organisatie laat zijn bezoekers op ludieke wijze kennis maken met duurzaamheid en heeft opnieuw een evenwichtige affiche samengesteld die kwieke oude knarren koppelt aan getalenteerde jonge wolven. Voor slechts drie lege batterijen is deze muzikale fijnproeverij onmogelijk te missen.

Meer over Absolutely Free Festival 2014


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.