Met het gloednieuwe stadsfestival Autumn Falls is Brussel weer een samenwerking tussen de concertzalen AB en Botanique rijker. Al mag het deze keer eens iets meer zijn: ook de kleinere cafés en clubs uit hartje Brussel nemen deel aan het uitgebreide programma dat boekingskantoor Toutpartout aanbiedt. Als de meerwaardezoeker in het weekend van 26 tot 28 november zijn gading in de rocktempels niet vindt, kan hij zich nog altijd laten verrassen door een van de vele alternatieven.

De eerste avond is het te doen in het Koninklijk Circus waar de veelzijdige band Lambchop als eerste grote naam op het menu staat. Voorafgegaan door de twee broers van Pearly Gate Music en het americana collectief Blitzen Trapper, zal frontman Kurt Wagner met zijn Lambchop integraal het album ‘Is A Woman’ brengen. Kwetsbare weemoedige nummers over hoop en wanhoop zullen de revue passeren.
Wie eerder zin heeft in een psychedelisch avondje uit moet zich dan weer naar café Modelé begeven. Mongolito, Aqua Nebula Oscillator en Palli Banine sleuren daar het publiek ongenadig van trip naar mantra en weer terug, met atmosferische visuals en meeslepende geluidsgolven waar geen sterke geest tegen bestand is.

Beach House
Beach House

De tweede dag, zaterdag 27 november, kan de popliefhebber zijn hart ophalen in de AB. Meerdere bands die voorbije jaar een schitterend album afgeleverd hebben zullen hier te vinden zijn. Zo leverde het dromerige popduo Beach House hun derde plaat ‘Teen Dream’ af, waarmee ze zichzelf plotsklaps katapulteerden tot een van dé bands van het jaar. De zachte lage stem van zangeres Victoria Legrand zal het publiek doorheen wondermooie melodieën gidsen, om uiteindelijk samen in een voldane roes te belanden. Ook Sleepy Sun is zo’n must-see, met hun logge baslijnen en festijnen van gitaarriffs brengen ze de jaren ’60 en ’70 weer helemaal boven. Deze psychedelische groep schuilt ergens tussen Black Sabbath en Jefferson Airplane en zal ongetwijfeld de luchtgitaren doen bovenhalen om mee te deinen op hun geluidsgolven.

In de zaal VK* verstoort het Duitse Atari Teenage Riot graag de orde met hun zelfverklaarde Digital Hardcore. Toen de wereld in de jaren ’90 nog verdeeld was tussen techno-johnny’s en punkers maakten zij reeds een mengelmoes van beide genre’s met hun bonzende beats, agressief gitaarwerk en woedende politiek getinte teksten. Deze band splitte in 2000 maar gelukkig doen ze tien jaar na datum nog een reünie om weer flink keet te schoppen. Hiervoor nemen ze het gelijkaardige Amsterdamse gabberpunkduo Aux Raus mee. Ook het Belgische Vermin Twins is van de partij, een luid maar funky duo waaronder ook Lotte Vanhamel meespeelt (wiens broer op vrijdag met zijn Eat Lions in Café Central zal spelen).
Zoals het een Brusselse zaterdagavond betaamt kunnen achteraf flink de beentjes gestrekt worden op de afterparty in Magasin 4. Daar serveert Caribou - die eerder die dag ook de AB mocht verroeren - de beats en ook het fel gehypede Foals, in het dagelijks leven een indieband maar nu voor de gelegenheid achter de draaitafel. De hoofdmoot van dit feestje is een live set van het Londense trio Factory Floor, die met hun drumcomputers en hectische elektronica de tweede nacht van Autumn Falls mogen afsluiten.

Peter Broderick
Peter Broderick

Om de morning after op zondag 28 november wat bij te komen van het feestgedruis staat er in de Botanique een eerder relaxerende dag op het programma. De Amerikaanse muzikant en componist Peter Broderick komt de zaal betoveren met zijn intieme eigen werk (anders durft hij ook wel eens als sessiemuzikant fungeren of meewerken aan de band Efterklang). Ook Ólafur Arnalds zal daar de luisteraar onder dompelen in het warme bad van zijn tedere muziek. Deze jonge IJslander zijn debuut dateert nog maar van 2007, maar op korte tijd wist hij te overtuigen en werd daardoor zelfs geregeld mee op tour genomen door zijn landgenoten van Sigur Rós.

Naast al dit moois wordt in Magasin 4 dan weer vooral de aandacht gevestigd op de minder voor de hand liggende rockmuziek. Room 204 brengt daar hun potige math rock (lees: rock waar over nagedacht is) terwijl Trumans Water energetische indie levert die alle kanten lijkt op te stuiteren.

Hiermee presenteert Autumn Falls een veelzijdig en diepgaand programma dat muziekliefhebbers van alle markten zal weten aan te spreken om Brussel en diens concertzalen en clubs eens nader te inspecteren. De lading gevestigde waarden en debutanten waarmee ze strooien is meer dan genoeg voor een weekend vol hoogtepunten en ontdekkingen.

Meer over Autumn Falls


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.