Op 10 en 11 december is het trio van saxofonist en klarinettist Frode Gjerstad, bassist William Parker en drummer Hamid Drake te horen in te horen in het CO Sint-Andries en het KC BELGIE.

Van de drie muzikanten van het trio Gjerstad, Parker en Drake is de eerste de minst bekende. Bassist William Parker staat in het collectieve jazzgeheugen gegrift als muzikant aan de zijde grote namen uit de Amerikaanse (Cecil Taylor, David S. Ware, Matthew Shipp en John Zorn) en de Europese scene (Peter Kowald, Peter Brötzmann en Han Bennink). Hamid Drake geldt anno 2010 als een van de meest besproken slagwerkers uit de (free)jazz.

Toch is het ontstaan van het trio eigenlijk te danken aan de Europeaan van het gezelschap: de Noorse saxofonist Frode Gjerstad. Oorspronkelijk trompettist, probeerde hij op eenentwintigjarige leeftijd de tenorsax uit, weliswaar in een r&b context. Later belandde hij in de jazz en richtte hij een eigen label op: Circulasione Totale. Zijn eerste release voor zijn eigen maatschappijtje werd een cassette en noodgedwongen een solo-opname, om de eenvoudige reden dat Gjerstad geen muzikanten vond waarmee hij kon samenspelen.

Frode Gjerstad & William Parker
Frode Gjerstad & William Parker
In de volgende jaren breidde Gjerstad zijn instrumentarium uit naar verschillende saxen (o.a. bassax) en klarinetten. Hij bleef werken in kleinere bezettingen (solo, duo’s, trio’s), maar zocht ook de andere kant van het spectrum op met zijn soms dertienkoppige elektro-akoestische Circulasione Totale Orchestra (met o.a. percussionisten Paal Nilssen-Love en Louis Moholo-Moholo, cornettist Bobby Bradford en Morten J. Olsen op elektronica). Uit dit groot ensemble ontstond Gjerstads trio met zijn landgenoten drummer Paal Nilssen-Love en bassist Øyvind Storesund.

Een gelijkaardige combinatie vormt zijn trio met Hamid Drake en William Parker, een driemanschap dat elkaar voor het eerst trof in 1997 toen Gjerstad voor zijn verkiezing tot Noors jazzmuzikant van het jaar de kans kreeg een concert te geven met enkele collega’s naar keuze. Het eerste album van het Amerikaans-Noorse ensemble werd ‘Remember to Forget’ dat in 1998 verscheen op Gjerstads eigen label. Later volgden bij diverse platenmaatschappijen ‘Ultima’ (1999), ‘The Other Side’ (2006) en ‘On Reade Street’ (2008).

Drake, Parker, noch Gjerstad zijn neofieten in het KC BELGIE en waren elk afzonderlijk reeds meermaals te horen in Hasselt. Hun optreden op 11 december (georganiseerd i.s.m. Motives For Jazz) wordt voorafgegaan door een concert van het duo van saxofonist Daniel Carter (te gast op de legendarische Open Circuit: iNTERaCT van 2008) en slagwerker Frederic Ughi.

Aan het optreden in het CO Sint-Andries is een workshop improvisatie gekoppeld die begint om 16u en waarbij alle akoestische instrumenten welkom zijn. Deze workshop is gratis voor bezoekers van het avondconcert (dat begint om 20u), maar inschrijven is verplicht en kan via de website van het CO Sint-Andries. ’s Avonds wordt het optreden van het trio Gjerstad-Parker-Drake (i.s.m. Sound in Motion) voorafgegaan door een concert van het kwartet Breathing, onder leiding van Teun Verbruggen.

 

Meer over Frode Gjerstad, William Parker & Hamid Drake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.