In 1992 geven drie jonge jazzmuzikanten geven al hun zekerheden van werk, toekomst en inkomen op om de muziek te kunnen maken die ze willen maken. Hun muzikale omgeving zit die artistieke ambities niet zitten en de drie zoeken steun in Centraal Afrika en later in India. Geleidelijk aan blijkt hun project niet alleen levensvatbaar, het slaat zelfs aan ver buiten de grenzen van de jazz. De hoofdstedelijke opera gaat voor de bijl en de stoet gastmuzikanten wordt eindeloos. Dit is geen overzees voorbeeld van een american dream uit de buitenwijken van New York, maar het objectieve verhaal van Aka Moon uit Brussel, het trio van saxofonist Fabrizio Cassol, bassist Michel Hatzigeorgiou en drummer Stéphane Galland. Hun muziek wordt gekenmerkt door een geweldige vitaliteit die de optelsom is van een compromisloze complexiteit, een bereidheid om verschillende muzikale culturen grondig te onderzoeken en een grote speelruimte voor improvisatie. Bij Aka Moon krijgen Afrikaanse polyritmiek, de lang uitgesponnen Indische lyriek, scratchgeluiden, hedendaagse klassieke muziek en Zuiderse klanken hun plaats. In 1997 viert de band haar vijftienjarig bestaan. Niet slecht voor een groep waar velen anderhalf decennium geleden de relevantie niet van inzagen.
DJ Grazzhoppa's DJ Big Band is merkelijk jonger, al gaan de wortels van dit variabel ensemble ondertussen ook al terug tot 2003. Van het kunstencentrum nOna (Mechelen) kreeg DJ Grazzhoppa de mogelijkheid om zijn project – het samenwerken van verschillende dj's bij het live creëren van muziek – uit te diepen. Met het verstrijken van de tijd werd de bezetting groter en op Jazz Middelheim 2005 trad het collectief aan met een dozijn draaitafelkunstenaars, daarbij gesteund door Aka Moon. Deze relatie was toen al meer dan een one night stand, want Fabrizio Cassol was van meet af aan nauw betrokken bij DJ Big Band project.

Over de audio

Wie dacht dat dj's niet binnen een muzikaal complexe context kunnen functioneren doet er goed aan deze live-opname van 'Amazir' te beluisteren. Het muzikale materiaal van het nummer (thema's en baslijnen) wordt hier immers niet beperkt tot de sax en de bas, maar is ook hoorbaar bij de diverse dj's. Zo worden ze mee in de structuur gezogen en moeten ze zich niet beperken tot het louter aandragen van losstaande geluiden.
Dat deze opname van 'Amazir' minder gelaagd is dan de studioversie op de plaat met dezelfde titel, neemt niet weg dat het stuk met dj's buitengewoon bruist en dat de polyfonie toch haar werk kan doen. Muziek voor het hoofd en de benen.
Op deze live-opname van 'Amazir' bestaat de DJ Big Band uit DJ Boula One, DJ Smimooz, DJ Yzabeat, DJ Xxl, DJ JC, DJ Iron, DJ CeeBrown,
DJ Courtasock, DJ Vindictiv, DJ Mixmonstermenno, DJ Optimus, DJ Lamont en uiteraard DJ Grazzhoppa.
De opname werd gerealiseerd in de KVS in 2007 en is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Aka Moon & DJ Grazzhoppa's DJ Big Band (2007)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.