Clinton McCallum (1980) groeide op in Denver Colorado, studeerde aan het Oberlin Conservatory in Ohio en haalde zijn Ph.D. aan de universiteit van San Diego. Naast componist is McCallum ook dichter en essayist. Naar eigen zeggen haalt hij zijn inspiratie uit bij freejazz, noise, beat poetry, horrorfilms, psychoanalyse, de muzikale avant-garde en dies meer. Hij schreef papers over John Oswald, Robert Ashly en Throbbing Gristle  en speelt in bands met namen als Penis Hickey (freejazzcore) en AQUAPUKE.

Bruno Nelissen studeerde gitaar en compositie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en later bij Peter Swinnen in Brussel. Hij schreef muziek voor o.a. het VocaalLab, Quatuor Danel, Nadar en de Volharding  en tourde in 2010 met BEAM als begeleidingsband van de Amerikaanse cult-singer-songwriter Daniel Johnston. Nelissen is lid van Mr. Probe en het gitaarkwartet ZWERM dat met ‘Underwater Princess Waltz’ (2013) haar tweede cd uitbracht.

Over de audio

In ‘round round down’ uit 2012 wordt duidelijk hoorbaar dat McCallums verwijzing naar niet-kassieke muziek als inspiratiebron geen promotiepraatje is. Zoals de vingervlugge gitaarriedels in het begin en de korte, hamerende ritmische patronen even later duidelijk naar de metal knipogen, is de distortion op het einde duidelijk schatplichtig aan de noise. Bovendien klinkt de boven de partituur vermeldde aanduiding loud, harsh, grinding net iets anders dan een allegro tumultuoso.

Het stuk is geschreven voor vier gitaarpartijen die elkaar in een canon achterna zitten. Elk instrument speelt dezelfde partituur, maar telkens wordt het instrument anders gestemd. Om dit qua notatie overzichtelijk te houden, werden de klassieke noten opgegeven en vervangen door ritmisch uitgewerkte tabulaturen, waarop de plaatsing van de vingers op de snaar aangegeven wordt i.p.v. de te spelen klankt.

‘Round round down’ werd opgedragen ZWERM, maar wordt hier gespeeld door ZWERM-gitarist Bruno Nelissen alleen.

Meer over Clinton McCallum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.