Cosa Brava is een kwintet onder leiding van de Britse multi-instrumentalist Fred Frith, die zich voor deze band omringt met accordeoniste Zeena Parkins (al eerder met Frith te horen in Skeleton Crew en Keep the Dog), violiste Carla Kihlstedt (Tin Hat), percussionist Matthias Bossi en The Norman Conquest (een student van Frith aan Mills College) als klankmanipulator. Friths muzikale carrière begon in 1968 in de rockscene als medeoprichter van de groep Henry Cow. Later zwermde hij uit naar de avant-garde, de jazz en de moderne compositie. Frith was te horen in bands als Naked City en door hem opgerichte groepen als Skeleton Crew, Massacre, Keep the Dog en zijn Guitar Quartet. Het rockvirus geraakte echter niet uitgezweet en Cosa Brava ontstond onder invloed van Friths nostalgie naar de organische werkwijze van een rockband, waarbij materiaal ontwikkeld wordt tijdens de repetities. Het eerste optreden van de band vond plaats in maart 2008 in Oakland, California en met ‘Ragged Atlas’ heeft de groep nu ook een eerste cd uit.

Over de audio

In ‘A Song About Love’ treffen heel uiteenlopende invloeden elkaar. Aan de ene kant is er de opvallende rol van de klankmanipulatie, die door het ruimtelijke effect het geluid extra bewegingsvrijheid geeft. Anderzijds klinken er duidelijk volkse echo’s met een wals of de eenvoudige melodiebouw. Van nog een heel andere orde zijn de soms ritmisch wringende partijen, een vorm van complexiteit die nog beklemtoond wordt door de sobere, repetitieve baslijnen die vaak niet meer zijn dan een herhaald ritme op een en dezelfde noot. Deze minimalistische onderbouw bezorgt ‘A Song About Love’ een duister randje.

In detail

00:00
baslijn van twee korte en een lange noot wordt later voorzien van pizzicato viool en nog andere klanken, die de melodie en de klank geleidelijk aan beweeglijker en rijker maken.
01:19
walsende nostalgie, waarbij bas en viool wat wringen. Dit wordt nog duidelijker vanaf 1’40” wanneer viool, accordeon, bas en percussie elkaar als in een puzzel aanvullen.
02:09
afwachtende passage met extra sobere bas (lange en korte toon) en een melodie die slechts uit flarden opgebouwd is.
02:49
terugkeer van de nostalgische wals.
03:12
beginsituatie met oorspronkelijke baslijn en rijker en beweeglijker wordende bovenbouw.
03:50
walsmelodie in reggaegedaante.
04:15
afwachtende passage.
04:39
nostalgische wals.

Meer over Cosa Brava


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.