Het trio Das Kapital speelt samen sinds 2002 en verenigt muzikanten uit drie verschillende landen. Saxofonist Daniel Erdmann komt uit Duitsland, drummer Edward Perraud heeft de Franse nationaliteit en gitarist Hasse Poulsen groeide op in Denemarken. Buiten hun activiteiten als drietal is het trio ook actief onder de noemer Wonderland, een muziek- en filmproject met Nicolas Humbert und Martin Otter en spelen de muzikanten ook in andere projecten. Zo is Poulsen te horen in Louis Sclavis Napolis Walls en Perraud in het kwartet van Syvain Kassap.

In 2007 bracht het trio ‘All Gods Have Children’ uit en twee jaar later verscheen ‘Ballads & Barricades’ waarop Das Kapital te horen is in songs van Hanns Eisler.

 

Over de audio

Het lied ‘Die Moorsoldaten’ is in eerste gedaante van de hand van Hans Esser, Wolfgang Langhoff (tekst) en Rudi Goguel (muziek). Het ontstond in een werkkamp van de Nazi’s in 1933 en werd twee dagen nadat het voor de eerste keer gezongen werd prompt verboden. Twee jaar later kreeg het een bewerking van Hanns Eisler. Het verwierf internationale bekendheid dankzij de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het “Moor” in de titel verwijst naar het veen waarin de gevangenen van het kamp kanalen moesten graven.

De melodie van ‘Die Moorsoldaten’ heeft in al haar eenvoud quasi epische allures. Breedvoerig en catchy laat ze de luisteraar na een keer luisteren niet meer los. Toch begint de versie van Das Kapital eerder bescheiden, met alleen de gitaar die de melodie inzet. Later neemt de tenorsax deze centrale rol over (tevens de hele tweede strofe) en verschuift de gitaar naar de begeleiding. Nog opvallender is echter de rol van de drums. Nog geen volle minuut in de opname neemt die een vrije rol op die eigenlijk nooit meer echt verlaten wordt. Integendeel: vanaf 2’25” krijgt die zelfs het gezelschap van een vrij improviserende tenorsax.

Het hoogtepunt valt op 3’49” wanneer de melodie, gespeeld door de gitaar, door de chaos van het drums-sax duo zweeft. Net als in het begin neemt de sax later de rol van melodie-instrument over, waarmee het nummer wordt neergelegd.

 

 

Meer over Das Kapital


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.