Via drum, gitaar, bas en fluit komt de in 1956 geboren Sylvain Kassap terecht bij de saxofoon die hij later inruilt voor de klarinet. Vanaf 1976 duikt Kassap geregeld op in de jazzscène, naast muzikanten als Michel Portal, Louis Sclavis, John Surman, Sam Rivers, Steve Lacy en Evan Parker. Het wordt echter geen jazzdieet: om in zijn onderhoud te voorzien speelt hij ook in Russische cabarets is Parijs, wat hem in contact brengt met allerlei soorten muziek: van klezmer tot Roemeense of Griekse muziek. Deze periode zal een duidelijke invloed hebben om de sound die hij naar buiten brengt, idem voor het moderne en hedendaagse "klassieke" repertoire (Stravinsky, Webern, Varèse, Berio, Cage Stockhausen ...) waarin hij eveneens actief wordt.
Als componist is Kassap een autodidact en tijdens de jaren '80 schrijft hij geregeld voor theater, film, dans en televisie. Het volgende decennium breidt zijn actieterrein zich uit, wanneer hij zelfstandig staande muziek gaat componeren voor solisten of ensembles.
In zijn kwartet weet Kassap zich omringd door muzikanten die hij ook uit andere settings kent. Met bassiste Hélène Labarrière speelt hij reeds 15 jaar samen, met drummer Edward Perraud is hij actief als duo en cellist Didier Petit komt hij ook tegen in trioverband, samen met harpiste Hélène Breschand. Dat de keuze voor deze muzikanten geen toeval is, kan gemakkelijk gehoord worden op 'Boîtes'. Het polyfone ensemblespel en de volstrekt unieke sound maken het kwartet tot een geheel waar een buitenstaander niet (zomaar) tussen kan komen. Maar als het echt niet anders kan, dan moet er met vervangers gewerkt worden. Moeten, want Kassap is hier kort over: "Het gebeurt soms. En Het is altijd moeilijk. En ik haat het!"

Over de audio

'Troglodytes & Polyglottes' is één van de meest wervelende tracks op 'Boîtes'. Geleidelijk aan laten de muzikanten hun houvast los, waardoor er zich gedurende 8 minuten een opzwepend polyfoon spel ontwikkelt, waarbij iedereen zijn of haar eigen weg gaat en de groep toch als een geheel blijft klinken. Wanneer cellist Didier Petit tenslotte iets anders speelt dan hij tegelijkertijd zingt ontstaat er een contrapuntisch kluwen van vijf onafhankelijke stemmen, gebracht door slechts vier muzikanten. Maar de grootste verrassing van 'Troglodytes & Polyglottes' is misschien nog wel het slot...

Meer over Sylvain Kassap Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.