Ig Henneman komt uit de klassieke wereld, maar gaf die 27 jaar geleden op voor de geïmproviseerde en zelf gecomponeerde muziek. Die bracht ze in verschillende gedaanten, van de popgroep FC Germania en het Ig Henneman Quintet tot een tentet, een strijkkwartet, het Queen Mab trio en (haar recentste verwezenlijking): een sextet met onder andere Axel Dörner, Wilbert de Joode en Ab Baars. Daarnaast is ze ook in duo actief met rietblazer Ab Baars met wie ze ook haar eigen label Wig leidt.

Baars begon als vijtienjarige op saxofoon en studeerde aan het conservatorium van Rotterdam en in New York bij John Carter. Sinds 2005 speelt Baars ook shakuhachi (Japanse bamboefluit). Baars is een vaste waarde binnen het ICP Orkest en speelt daarnaast hoofdzakelijk met zijn eigen trio met bassist Wilbert de Joode en drummer Martin van Duynhoven, een driemanschap dat uitgebreid kan worden met andere muzikanten, zoals in het verleden Steve Lacy, Roswell Rudd en Ken Vandermark. Buiten zijn ensemblewerk is Baars ook solo actief.

Het duo van Henneman en Baars is geen gelegenheidsformatie. Van het tweetal verscheen in 2006 de cd ‘Stof’ (2006) en drie jaar later ‘Sliptong’ waarop Henneman en Baars het gezelschap kregen van pianist Misha Mengelberg. ‘Autumn Songs’ is het voorlopig laatste album waarop de twee levenspartners elkaar in muzikaal kleine, zeg gerust intieme setting treffen.

Over de audio

Ab Baars over ‘Nine and Fifty Swans’:

Het eerste vers van het gedicht 'The Wild Swans at Coole' van W.B.Yeats uit 1919 is de inspiratie geweest voor het stuk 'Nine and Fifty Swans' uit het programma 'Autumn Songs'. Het gedicht beschrijft de gevoelens van een 19-jarige die in de herfst zwanen ziet wegtrekken en zich voor het eerst realiseert dat er seizoenen zijn, ook in het leven: men wordt ouder en ooit zal men afscheid moeten gaan nemen.

Het stuk is geschreven voor altviool en klarinet. Er zijn korte thema's die als uitgangspunt dienen voor improvisatie.

De vorm van het stuk is:

A - thema plus korte improvisatie tot 0.49 

A - thema plus korte improvisatie tot 1.58

B - thema plus korte improvisatie tot 3.05

C - thema plus korte improvisatie tot 4.13

Dan volgt een variatie op C plus een korte improvisatie tot 5.08 en daarna nog een coda.

 

Het eerste vers van ‘The Wild Swans at Coole’:

The trees are in their autumn beauty,

The woodland paths are dry,

Under the October twilight the water

Mirrors a still sky;

Upon the brimming water among the stones

Are nine-and-fifty swans.

- W.B.Yeats

Meer over Duo Baars-Henneman


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.