Ensemble ontstond in 1998 als een eenmansproject van Olivier Alary. Deze Fransman, afkomstig uit Toulouse, maar na een afgebroken studie architectuur in Londen verzeild geraakt, was verantwoordelijk voor de eerste demo die op de bureau's van het pas opgerichte FatCat label toe kwam. Tot een echte release kwam het niet meteen en Alary nam de wijk naar Rephlex Records waar in 2000 zijn eerste album 'Sketch Proposals' uitkwam. De plaat kwam onder de aandacht van Björk toen die aan haar eigen cd 'Vespertine' sleutelde. Het contact met FatCat was niet voor niets geweest, want via het label kwam Alary in contact met de IJslandse ster en hij remixte Björks 'Sun In My Mouth' and 'Cocoon'. In 2004 belandde de Fransman zelfs op het Björk-album 'Medulla' als co-auteur van de song 'Desired Constellation' en ook de remixrelatie werd verder gezet.
Voor een nieuwe cd met eigen werk was het wachten tot 2006, met het verschijnen van zijn titelloze cd, deze keer wel bij FatCat. De muziek ontstond grotendeels in Montreal (waar Alary nu woont), maar werd ook opgenomen in de Dordognestreek (Frankrijk), Berlijn en Atlanta. Op 'Ensemble' neemt Alary bijna alle partijen voor zijn rekening. Gastbijdrages zijn er onder andere van de vocalisten Chan Marshall (Cat Power), Lou Barlow (Dinosaur Jr.) en de Britse zangeres Mileece. Op drum is Adam Pierce van Him en Mice Parade te horen en de orkestpartijen werden geleverd door het Babelsberg Film Orchestra.

Over de audio

Wie allergisch is aan ook maar het allerkleinste minimum aan kitsch kan beter gewaarschuwd worden alvorens zich te wenden tot Ensemble. Niet dat de muziek verdrinkt in de foute orgeltjes of de kilo's strijkers, maar de combinatie van de zachte stemmen van Olivier Alary en Mileece geven 'All We leave Behind' toch snel de sfeer van jaren '70 modernistisch design en dito films. Wanneer ze daarbij nog eens drijven op een zacht bedje van warme elektronica, piano en gitaar lijkt het prentje volledig. Echter niet helemaal, want de elektronische klanken zijn hier geen doorzoemende keyboards, maar versnipperde geluiden die allemaal samen de matras van de muziek voorzichtig opvullen. Hierdoor worden het zwoele aroma en de dromerige atmosfeer van het nummer niet plakkerig, maar versterken ze de natuurlijke charme van de track.

Meer over Ensemble


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.