Mike Patton (Faith no More, Mr. Bungle), Buzz Osborne (Melvins), Trevor Dunn (Mr. Bungle) en Dave Lombardo (Slayer) zijn de ideale babysitters. Laat ze twee minuten hun gang gaan (de meest tracks van 'Suspended Animation' halen deze duur nog niet) en zelfs het meest vervelende kind zal geen kik meer geven.
Zo stevig als ze muzikaal uit de hoek kunnen komen, zo heterogeen is hun oeuvre. Het titelloze debuut uit 1999 (gebaseerd op een stripverhaal) staat vol korte, nerveuze tracks. Het twee jaar later uitgekomen 'The Director's Cut' klinkt al veel herkenbaarder, dankzij de bewerkte filmthema's. Na een tussenstopje onder de vorm van een samenwerking met de Melvins Bigband uit 2002 krijgt het publiek in 2004 weer een ander gezicht van de groep te zien met 'Delirium Cordia'. De lang uitgesponnen soundscapes vormen een maximaal contrast met de debuutcd. En naar deze eerste opname keert de band met 'Suspended Animation' terug, al wordt het geluid nu voorzien van allerhande cartoonmuziekjes, –geluiden en –effecten. De cirkel is dus niet rond en Fantômas kan nog aardig wat rondjes draaien alvorens het zover is.

Over de audio

Een ding is zeker: 10 april is op deze cd van Fantômas geen rustig dagje. De track is nog maar net begonnen of de elektronica ontspoort al en verzandt in een even dissonante als schattige chaos. De refreinblokken die later volgen (één stukje van een tweetal seconden keert identiek of lichtjes gevarieerd terug) zijn al niet rustgevender: precisiemetal, gorgelende vocalen en cartoon-achtige xylofoons denderen door elkaar, maar laten ook zien dat deze collage een duidelijk grondplan heeft.

Meer over Fantômas


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.