De Italiaanse componist Luca Francesconi (Milaan, 1956) en studeerde piano en compositie in Milaan, Boston en Tanglewood bij o.a. Karlheinz Stockhausen en Luciano Berio. Verschillende van zijn werken werden reeds bekroond en in 1994 kreeg hij de Siemens Prijs voor zijn hele oeuvre. In het begin van de jaren '90 was hij docent compositie in Rotterdam en midden het laatste decennium van de 20ste eeuw werd hij als lesgever ge├źngageerd voor de zomeracademie van het Parijse IRCAM. Momenteel is Francesconi dirigent en doceert hij compositie aan het conservatorium van Milaan.
Francesconi schreef ruim 50 werken met een grote verscheidenheid aan bezetting: van strijkkwartetten tot concerti en diverse vormen van opera. Meer dan eens kleurt hij buiten de lijntjes van de traditionele bezetting door het gebruik van elektronica, een jazzcombo of het combineren van vier koren of vijf bands..
Werken van hem waren reeds te horen op verschillende internationale festivals. Francesconi werkt regelmatig samen met belangrijke uitvoerders en ensembles als het Arditti Quartet, Riccardo Chailly, het Ensemble InterContemporain, de London Sinfonietta, het ASKO Ensemble, het Ensemble Modern en het Belgische Ictus.
Voor 'Body Electric' slaan het DoelenEnsemble en Orkest De Volharding de handen in elkaar. En de slag is een stevige dreun geworden. Dit kan moeilijk anders met uitvoerders die zo'n duidelijk en radicaal profiel aannemen. Het DoelenEnsemble wil het publiek vertrouwd maken met de belangrijkste stromingen uit de 20ste eeuwse muziek en Orkest De Volharding doet er nog een schepje bovenop: met de unieke bezetting van drie saxofoons, evenveel trompetten en trombones, hoorn, fluit, piano en contrabas/basgitaar speelt het orkest uitsluitend werken die speciaal voor het ensemble geschreven of bewerkt werden. Violist van dienst is niemand minder Irvine Arditti (1953): op 25-jarige leeftijd co-concertmeester van het London Symphony Orchestra en tot op vandaag een belangrijke figuur in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek als eerste violist en oprichter van het Arditti Quartet.

Over de audio

'Body Electric' is het vioolconcerto dat Luca Francesconi schreef voor het DoelenEnsemble, Orkest De Volharding en violist Irvine Arditti. Deze laatste wordt als solist in een slangenkuil gegooid van constante spanning, waar hij blootgesteld wordt aan de gevaren van de elektronica, ongemanierde koperblazers, funky baseffecten en bigbandblokken. Vooral de trombones gaan graag over de schreef, wat mogelijk de verklaring is waarom 'Body Electric' in De Volkskrant omschreven werd als ronduit "luidruchtig". De kans dat de uitvoerders hiervan wakker liggen is klein. Orkest De Volharding voert kracht en energie nu eenmaal hoog in het vaandel en met hun ambities en realisaties op het vlak van nieuwe muziek kunnen het DoelenEnsemble en Irvine Arditti ook wel tegen een stootje.
De creatie van 'Body Electric' werd op 21 april 2006 opgenomen in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) door de VPRO. Deze opname is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Luca Francesconi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.