De componiste en pianiste Sylvie Courvoisier werd geboren in Lausanne (Zwitserland) en verhuisde in 1988 naar New York. Als muzikante op de breuklijn van hedendaags klassiek, jazz en vrije improvisatie speelde ze samen met het kruim van de internationale ondefinieerbare muziek: John Zorn, Tim Berne, Joey Baron, Tony Oxley, Dave Douglas, Joëlle Léandre, Butch Morris, Tom Rainey, Mark Dresser, Ellery Eskelin en Fred Frith.
Sinds 1996 is Courvoisier actief in door haar geleide groepen, waarbij ze zich niet graag laat vastpinnen op één of enkele settings. Ze schreef muziek voor radio, dansvoorstellingen en theater en nam in diverse bezettingen op voor gereputeerde platenhuizen als Tzadik, ECM, Enja en Intakt. Op dit laatste label verscheen in 2007 het titelloze debuut van Lonelyville, een kwartet dat door de bezetting (twee strijkers, piano, drum en elektronica) en de muzikanten (Courvoisier, Mark Feldman, Vincent Courtois, Ikue Mori en Gerald Cleaver) een heel eigen sound ontwikkelt.

Over de audio

Een refrein dat door de stijgende opbouw en de elektronica schatplichtig lijkt aan Messiaens 'Turnagalîla Symfonie', tussenstukken die verwijzen naar de vrije improvisatie en een regelmatige pianoriff en klare vormgeving die de luisteraar een handige houvast geven: de muziek van Sylvie Courvoisier kan alle kanten op. Aanvankelijk overheerst in 'Cosmorama' het collectieve of gecomponeerde, met terugkerende en gevarieerde melodische en ritmische structuren. Later krijgt violist Mark Feldman gedurende enkele minuten de vrije hand en bouwt hij, met de hulp van Gerald Cleaver, de muzikale spanning gestaag op om terug uit te komen bij het eerder gehoorde, melodische materiaal.

Meer over Sylvie Courvoisier


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.