The Dorf is een band die rekruteert uit een pool van een 30-tal muzikanten en die sinds november 2006 maandelijks een namiddag repeteert en vervolgens een optreden te speelt in de Domicil in Dortmund. Leider en componist van de muziek is de Duitse saxofonist, klarinettist en fluitist Jan Klare (1961) die aanvankelijk vooral optrad met de folk-jazzgroep Gandalin en in 1987 van Düsseldorf naar Londen verhuisde om dertien jaar later terug op het Europese vasteland te belanden. Hij is actief met eigen projecten zoals (naast The Dorf) 1000, Das böse Ding, Aboriginal Club en You Are so Me. Daarnaast was hij ook te horen in onder andere de WDR Big Band en zijn eigen (maar nu opgeheven) orkest Supernova.

Over de audio

'Blast' begint met een hamerend ritme dat helemaal op het einde van het stuk terugkeert. Daartussen neemt eerst een riff met voortouw over. Later belandt het stuk in een energiek, hectisch deel waarbij de instrumenten heel snel afwisselen en een kort motief van slechts drie noten ontbonden en vervormd wordt.
Vervolgens belandt het stuk in een "overdreven" gezellig, loungy sfeertje waar het wordt uitgehaald door een onvoorspelbaar kronkelende melodie. Plots verschijnt het energieke deel opnieuw, waarna het hamerende ritme de deur dicht mept.

Jan Klare over de herkomst van de titel 'Blast': Een namiddag per week werk ik op een muziekschool en daar coachte ik een band van jonge kerels. Dat begon toen de leden 15 waren en gedurende drie jaar heb ik ze geholpen om hun eigen muziek te ontwikkelen. Ze waren erg geïnteresseerd in heavy metal en vertelden me over blast beats, een soort speedmetal-achtig polkadrumritme. 'Blast' gebruikt geen blast beats, maar de energie ervan vormde wel de inspiratie voor de compositie.

Meer over The Dorf


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.