Het internationale kwartet 1000 ontstond naar aanleiding van de concertreeks ‘1000 Years of Jazz’ in 2004, meteen de verklaring voor de erg binaire groepsnaam. De Duitse saxofonist Jan Klare speelde al sinds 1997 samen met de Nederlandse bassist Wilbert de Joode en drummer Michael Vatcher (geboren in California, maar nu woonachtig in Nederland). In 2001 maakte Klare kennis met trompettist Bart Maris (Think of One, Flat Earth Society), maar het zou nog drie jaar duren voor de vier elkaar als kwartet zouden treffen.
Bij het ontstaan van de groep bestond het repertoire uit klassieke stukken: gregoriaans of werken Bach, Monteverdi en Wagner. Geleidelijk aan werden die vervangen door composities van Klare en improvisaties. Een eerste album ‘Unplayed’ verscheen in 2007 en werd twee jaar later gevolg door ‘Played’, waarop het klassieke repertoire op zich verdwenen is, maar de referenties naar de klassieke muziek nog wel doorschemeren.

Over de audio

Dat 1000 een verleden heeft dat sterk geworteld was in de klassieke muziek, wordt op het einde van ‘Pavement’ goed duidelijk. De parallelle gang van trompet, dwarsfluit, bas en drums doet daar denken aan de Brandenburgse concerti van Bach. De finesse en de lichtheid van het slot zijn echter al van meet af aan aanwezig. Door de gedempte trompet, Klare die voor de dwarsfluit kiest en de sax even in de kist laat en het delicate drumwerk van Vatcher trippelt het stuk (een compositie van Klare) verder, waarbij het niet altijd duidelijk is wat nu geïmproviseerd is en wat op voorhand vastgelegd werd. De melodische lijnen en de ritmiek ervan lijken heel spontaan te ontstaan, maar de momenten van coördinatie laten horen dat een en ander duidelijk op voorhand vastgelegd werd. Dat de overgang tussen improvisatie en compositie totaal verdwijnt, pleit bovendien voor de spontaniteit waarmee in deze track gemusiceerd wordt.

Meer over 1000


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.