De naam Chopsticks dekt verschillende ladingen, maar steeds is Mathias Van de Wiele de centrale figuur. Deze gitarist richtte in 2005 het platenlabel Chopsticks op, waarbij muziek verschenen van de bands Moker, Brick Quartet, Barkin' en Prak; groepen met steeds Van de Wiele als gemeenschappelijke muzikant. Met collega's uit deze ensembles formeerde hij de groep Chopsticks die een brug wil slaan tussen muziek en cinema. Chopsticks (de groep) bestaat uit Steven Segers (voc), Ben Sluijs (as), Bart Maris (tp, elektr), Zeger Vandenbussche (ts), Mathias Van de Wiele (el g), Lode Vercampt (c), Kristof Rosseeuw (cb) en de drummers Giovanni Barcella en Dimitri Simoen. Voor de beelden tekenen Dagmar Duportail en cameraman Anton Mertens.

Over de audio

Over de audiotrack
Op een kwartier tijd worden drie gedaanten van het collectief Chopsticks getoond. Eerst wordt er een funky groove neergelegd voor rapper Steven Segers (met Van de Wiele componist van 'Smells Like ...') die niet alleen laat horen welk een soepele flow hij heeft, maar ook dat hij al zingend uit de voeten kan. Iets voor de kaap van de twee minuten wordt zijn centrale rol even ingenomen door saxofonist Zeger Vandenbussche.
Na 3'20" belandt de groep in een improvisatie waarbij verschillende kleine combinaties uitgeprobeerd worden.
Wanneer na 8'42" Mathias Van de Wiele inzet met een nachtelijke, struinende melodie begint de groep aan Van de Wiele's compositie 'SOS'. In het begin vallen vooral de onregelmatigheden in de het metrum op, waardoor een al te klassieke lijn vermeden wordt en de luisteraar geregeld op het verkeerde been belandt. Later schakelt het stuk over op een schommelende groove die het geheel iets oosters geeft, zeker wanneer de andere blazers – na onder de solerende gitaar geschoven te zijn – even op het voorplan komen met het thema. Vervolgens neemt Bart Maris de soloplaats van Van de Wiele in, waarbij het stuk door de andere muzikanten mee naar een stevige climax gevoerd wordt.

Meer over Chopsticks


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.