Met 'Cheer Me, Perverts!' laat FES op 20 april een nieuwe plaat op het publiek los. Dat de reputatie van de groep de Belgische landgrenzen ondertussen ver overstijgt, wordt bewezen door enthousiaste besprekingen in The Telegraph, The Guardian, Downbeat en op Amerikaanse sites als Allaboutjazz en de All Music Guide. Voor 'Cheer Me, Perverts!' is de groep rond klarinettist en componist Peter Vermeersch uitgegroeid tot een vijftienkoppig collectief dat nog steeds zonder verlammend respect van allerlei walletjes eet zonder te herkauwen. Voor deze plaat geen concept als de 'Answer Songs', geen samenwerking met Jimmy Tenor of Uri Caine, geen eerbetoon aan jazzgroten ('Armstrong Mutations') of filmmuziek ('De Oesterprinses'), maar tien stukken lang onversneden FES-muziek: overal en nergens thuis, ieders vriend en vijand.

Over de audio

In 'Rearm, Get That Char!' komen heel wat typische FES-kenmerken samen. De referenties naar oude zwart-wit en andere filmmuziek (het hoempa-thema) of de metrische onregelmatigheden van de Frank Zappa-achtige melodie zijn twee heel expliciete voorbeelden. Even typerend is de structuur waarin de verschillende thema's hun plaats krijgen. Ondanks de herhalingen wil ook nu de vorm zichzelf niet verraden: van een echt refrein is hier geen sprake. Bovendien lijken sommige melodieën familie van elkaar wat de opbouw nog complexer maakt, een effect dat nog versterkt wordt wanneer verschillende lagen boven elkaar te horen zijn of de veranderingen in de details verborgen liggen. Zo wordt 'Rearm, Get That Char!' een nummer dat bedrieglijk herkenbaar klinkt. Herkenbaar dankzij de duidelijke referenties, bedrieglijk omdat ook nu weer niets is wat het lijkt ...
Het album 'Cheer Me, Perverts' komt uit op 20 april. Op de website van FES zijn nog twee andere tracks uit het album in avant-première te beluisteren: 'Bad Linen' en 'Kotopoulopology'.

Meer over Flat Earth Society (FES)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.