The Dorf is een van die vele geesteskinderen van componist en rietblazer Jan Klare (1000, Das böse Ding, Aboriginal Club en You Are so Me). De band stond aanvankelijk bekend als het orkest van de Domicil in Dortmund, de club waar het ensemble repeteert en haar eerst optreden gaf.

Dat The Dorf in omvang meer weegt dan een reguliere bigband betekent niet dat er veel vastligt. Zeker, er zijn uitgeschreven partijen, maar wie exact wat uitvoert, dat durft al eens wisselen en niet alleen omdat de partijen al eens van muziekstaander verwisselen. De bezetting van The Dorf is immers variabel. Er wordt gerekruteerd uit een poel van om en bij de dertig muzikanten.: nieuwe gezichten sluiten zich aan, anderen vertrekken en nog anderen blijven gewoon hangen.

Na ‘Le Record’ en ‘The Dorf’ (dit laatste album op Leo Records) verscheen in 2013 een derde album 'Live', opgenomen in de Domicil en op het festival van Moers, samen met Frank-Martin Strauß, aka FM Einheit.

Over de audio

Met de ouverture, waarmee The Dorf zonder kloppen meteen in de huiskamer van de luisteraar staat, wordt meteen duidelijk hoezeer The Dorf verwant is met een band als FES. Kronkelend en bij momenten ongegeneerd bombastisch wordt het orkest op volle kracht aangesproken, waarbij ook de vocale sectie zich niet onbetuigd laat.

Na een kort oponthoud wordt ‘Lion’ ingezet (1:15), waarvan het begin gekenmerkt wordt door strak uitgeschreven bandspel: eerst in blok, daarna in verschillende lagen (2:13) om vervolgens weer in een geheel te trekken (2:35).

De te verwachten solopassages komen er ook, maar niet op de gebruikelijke manier. Steeds worden meerdere solisten gecombineerd die bijeen gehouden worden door de ritmesectie. Keer op keer komen de andere bandleden opzetten, waardoor de solisten, helemaal weggespoeld worden. Het afwisselen en combineren van blazers en vocalisten zorgt er voor dat elk van de vier improvisatorische passages een ander geluid krijgt, waarna er op het einde nog snel een herinnering aan de beginmelodie wordt uitgeperst.

‘Overtüre – The Lion’ werd live opgenomen op het festival van Moers op 25 mei 2012.

Meer over The Dorf (feat FM Einheit)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.