De sporen van Welcome – een rockkwartet uit Seattle – gaan terug tot in 1993, toen gitaristen Pete Brand en Mike Wurn samen met steeds wisselende drummers opnames maakten op een viersporenrecorder. Brand en Wurn maken tot op vandaag deel uit van de band, wat niet gezegd kan worden van drummer Dean Whitmore die wel mee instond voor de eerste releases van de band (diverse demo's, twee singels, een ep en het album 'Sun as Nightlight'), maar de groep in 2000 verliet. Whitmore werd vervangen door Jon Treneff en met de komst van bassiste Jo Claxton ontstond de bezetting die in 2005 de opnames voor het nieuwe album 'Sirs' maakte (release op FatCat in 2006). Na deze opnames verliet Treneff de groep, waardoor Welcome terug op zoek kon naar een nieuwe drummer. Die werd gevonden in de persoon van ene PJ.
Hoe lang deze bezetting van Welcome samenblijft is moeilijk te zeggen, temeer daar alle bandleden vasthouden aan hun engagement voor één of meerdere groepen buiten Welcome.

Over de audio

De opnames voor 'Sirs' werden gemaakt in de kelder van Pete Brand en Jo Claxton in één of twee takes. Deze directheid en spontaniteit is duidelijk op het album te horen, ook in het langste nummer 'First'. De droge klank van bas, gitaar en drum doen sterk denken aan het geluid dat Steve Albini neerzette met onder andere The Pixies, maar de vier van Welcome gaan nog iets verder. Een gitaar gaat op geregelde tijdstippen uit de maat lopen om er later weer terug in te kruipen en de langere gitaarlijnen van de refreinen laten zich niet zomaar vangen in duidelijk herkenbare maatsoorten: lo-fi rock met high-brow ambities.

Meer over Welcome


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.