Harrison Birtwistle (1934) is een eigenzinnige componist. Maar dan wel eigenzinnig in de goede zin van het woord: hij imiteert niemand maar creëert zijn eigen stijl wars van alle conventies of verwachtingen. Soms geeft dit verrassende resultaten zoals de merkwaardige afwisseling van bezettingen in 'Pulse Shadows' maar steeds is zijn muziek gekenmerkt door een onmiddellijk bevattelijke expressie. Dit is ook het geval in de twee werken die op deze cd zijn opgenomen: 'Theseus Game' en 'Earth Dances'.
'Theseus Game' is een werk met een behoorlijk complexe structuur: er zijn zelfs twee dirigenten nodig om alles in goede banen te leiden. Dit als gevolg van het feit dat Birtwistle deze muziek in verschillende simultane lagen heeft geconcipieerd en dat deze lagen bovendien niet noodzakelijk hetzelfde tempo hebben. Hoe ingewikkeld deze constructie ook lijkt, als luisteraar komt deze muziek heerlijk onbevangen op u af. Zoals hierboven reeds gezegd is Birtwistles handelsmerk een onmiddellijk bevattelijke expressie en dat is voor 'Theseus Game' niet anders.
Een ander handelsmerk van Birtwistle is de gedrevenheid in zijn muziek: er zit vaart in, de muziek verandert gedurig en brengt steeds weer nieuwe perspectieven. Vaak wordt dit gerealiseerd door middel van snelle tempi maar ook in de tragere gedeeltes is de compositie rijk en gedetailleerd uitgewerkt zodat het een mateloos boeiend spektakel blijft. Dit is allicht de reden waarom 'Earth Dances' na bijna 20 jaar nog steeds fris en nieuw klinkt, een lot dat waarschijnlijk ook voor 'Theseus Game' is weggelegd. Of om het eenvoudig te zeggen: Birtwistle is gewoon een uitzonderlijk goed componist.
Wetende dat de uitvoeringen verzorgd zijn door het wereldbekende Ensemble Modern, met al even beroemde dirigenten, is het niet ongewoon om hoge verwachtingen te koesteren. En ook al is het dan voorspelbaar, de uitvoeringen zijn gewoon schitterend. Moge de volgende kleine bedenking deze voorspelbaarheid rechtvaardigen: ook al worden hoge verwachtingen simpelweg ingelost, de luisterervaring is steeds weer een ontdekkingstocht in de wondere wereld der klanken.

Meer over Birtwistle


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.