'Epic Brass' is de benaming voor het gezamenlijke concert van The Black Dyke Band en The International Staff Band (ISB). Deze tweede editie breit niet echt een vervolg aan de eerste editie uit 2001: de eerste was een galaconcert na de nationale brassbandkampioenschappen in de Londense Royal Albert Hall, 'Epic Brass II' echter is een evenement dat op zichzelf bestaat. Los van de extra's (zie infra) bestaat de opname grosso modo uit een drietal delen: hoogtepunten uit respectievelijk het optreden van de ISB, Black Dyke en de zogenaamde massed band (beide bands samen). Tussenin is er een dubbelinterview met dirigenten Philip Cobb (ISB) en Nicholas Childs (Black Dyke). Bovendien zijn er twee wereldpremières te genieten. De ISB brengt het prachtige 'The Cost of Freedom', gecomponeerd door Dudley Bright, eerste trombonist bij het London Symphony Orchestra. Bright liet zich inspireren door het levensverhaal van priester en nazi-opposant Dietrich Bonhoeffer. Ook Black Dyke brengt nieuws: 'Immortal', geschreven door hun percussionist Paul Lovatt-Cooper, bezingt de geschiedenis van de meest succesvolle brassband aller tijden en haar meest legendarische muzikanten en dirigenten. In de inleiding vertelt bastuba Matthew Routley kort het verhaal achter het werk, sober begeleid door een sextet. Na de overname door de cornetsectie komen alle solisten aan bod waarbij principal cornet Richard Marshall en euphonium David Thornton voor de meest lyrische klanken zorgen. Het werk is typisch Lovatt-Cooper: een afwisseling van zachte, mysterieuze klanken, zeer gevoelige solo's en jachtige passages met een sterk filmisch karakter.

Het ISB-repertoire is veelal religieus geïnspireerd met o.a. een mooi 'Call of the Righteous' (waarbij Derick Kane zich een onderschat euphoniumspeler toont) en het 'Ave Maria' van Bruckner. Black Dyke brengt verder een bewerking van Widors orgelopus 'Toccata', een bovenaards zuivere solo van Marshall in 'Miss Blue Bonnet' en het grappige maar niet te onderschatten 'Cartoon Music'. Interessant aan deze dvd-opname is dat de luisteraar ook de dirigent vanuit muzikantenperspectief kan zien. Laat de sympathieke beelden niet misleidend zijn: de mooie muziek is het resultaat van keihard werken, Nick Childs heeft de reputatie met ijzeren hand te regeren.

Interessantst is de muziek door de massed band, een fenomeen dat in onze contreien al te zeldzaam is maar wel intrigeert door de klankmogelijkheden. Alle werken van de massed band zijn overigens geschreven of gearrangeerd door Peter Graham die ook nog eens het slotnummer 'How Great Thou Art' mag dirigeren. Respighi's 'The Appian Way' (ook gekend als 'Pini di Roma') en Grahams eigen werk 'Shine as the Light' zijn erg gebaat bij die dubbele bezetting. In laatstgenoemde stuk komt de overgang van het bloedmooie lyrische middendeel naar het uitbundige slot des te beter tot zijn recht. Euphoniumsolist Thornton speelt adembenemende intervallen, sequenzen en cadenzas in Verdi's wals 'Fantasy on Sempre Libera'. 'Cats Tales' ten slotte begint als een bolero met Lee Skipsey op snaredrum en Alexandra Kerwin op bugel, een verwijzing naar de filmmuziek van Elmer Bernstein. In de andere delen van dit werk, brengt Graham hulde aan Henry Mancini (het thema van de Pink Panther), Sonny Rollins, George Gershwin en Leonard Bernstein.

Tot nu is hier sprake van een vijfsterren-release. Helaas gooien de extra's roet in het eten: de video waar 'Immortal' bij hoort, is aardig maar niet wereldschokkend. Het concert bij de viering van 75 jaar ISB geeft een mooi beeld van hoe de band er vroeger uit zag en klonk, al was de staat van mastertape niet constant van opperste kwaliteit. De meest intrigerende extra is een opname van BBC Top Brass, een documentaire over de aanloop naar de Nationale Kampioenschappen van 1967 in de Albert Hall: Woodfalls, een band met een zeer jonge bezetting, uittredend kampioen G.U.S. (Footwear) Band en hun (zo blijkt nadien) opvolgers van Black Dyke. Schrijnend is dat de prachtige beelden en interviews met legendarische figuren worden overschaduwd door een zeer zwakke klank, waardoor het volume in de huiskamer op maximum moet, wil men weten waarover het gaat. Los van dit euvel is 'Epic Brass II' tegelijk toegankelijk en verplichte kost voor elke liefhebber van blaasmuziek.

Meer over Black Dyke Band & The International Staff Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.