Grieks gitaarwonder Gus G. is een druk baasje: niet alleen vult hij tegenwoordig de positie van gitarist bij Ozzy Osbourne, maar blijkbaar heeft hij inspiratie genoeg om opnieuw een album van zijn eigen band Firewind op de mensheid los te laten! Liefhebbers van flitsend gitaarwerk weten nu dus alweer wat te doen.

'Days of Defiance' borduurt netjes verder op het pad dat de band (of Gus) reeds van in het begin heeft uitgezet: potige edoch melodieuze metal, voorzien van een flink pak memorabele gitaarlijnen, sfeervolle keyboards en boven dat alles ruige maar zoetgevooisde zang. Sinds de komst van frontman Apollo Papathanasio is Firewind aan een steile opmars begonnen, en nogal logisch: Papathanasio is immers de perfecte man voor de job en zijn stem is zo heerlijk passend bij het geheel dat de energie nog verdubbelt.

Maar dan rest nog de vraag of de muziek opnieuw levert wat het belooft, en het antwoord daarop is ontegensprekelijk 'Ja!'. Gus G. heeft alweer een resem sterke gitaarstukken gepend, die ditmaal opvallender afwisselen tussen lekker stampend en zalvend zacht. Opener 'The Ark of Lies' en eerste single 'World on Fire' hebben een paar riffs om vingers bij af te likken: eenvoudig maar pakkend, potig maar niet onoverzichtelijk. Er is echter ook ruimte voor bezinning, wat blijkt uit occasionele akoestische gitaar of de rustiger nummers als 'Embrace the Sun'.

Uiteraard blijft Firewind een act die het vooral moet hebben van klassieke elementen en het gitaarwerk staat nog steeds opvallend vooraan, maar met de 'beperkte' invalshoeken van de traditionele heavy metal weten zij toch als ware vakmannen nummers te schrijven die blijven hangen, en dat is een zeer mooie verdienste. Daarenboven blijken ze ook nog eens een meer dan enthousiaste live-act te zijn, die dankzij het podium veel nieuwe zieltjes wint.

Misschien niets nieuws onder de zon, maar wat deze Grieken doen, doen ze uitstekend. 'Days of Defiance' is een lekker metalplaatje geworden dat zonder pretentie brengt wat ze altijd deden: sfeervolle heavy metal met heerlijk flitsende solo's. Soms moet dat echt niet meer zijn.

Meer over Firewind


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.