''til now': het klinkt als de titel van een 'best of', maar het is in feite de eerste cd die Hendrik Braeckman onder zijn eigen naam maakt. Na twintig jaar professioneel met muziek bezig te zijn geweest, was de tijd daar. En hoe. Voor zijn album nodigde hij naast de leden van zijn vaste 'group', Piet Verbist (bas) en Jan de Haas (drums), de gelouterde muzikanten Bert Joris en Kurt Van Herck uit. Het resultaat is een zeer poëtische plaat met maximaal gebruik van de middelen.

Op het cv van Braeckman staat te lezen dat hij workshops volgde bij onder anderen Bill Frisell, de (vaak) al even ingetogen Amerikaanse gitaargrootmeester. Naast die ingetogenheid heeft Braeckman nog een andere karaktertrek gemeen met Frisell. Hij is niet bang om de tijd te nemen om een melodie te laten groeien. De nadruk ligt eerder op de sfeer van een compositie dan op technische hoogstandjes. Daardoor komen de steevast sterke en bijzonder lyrische melodieën maximaal tot hun recht. ''til now' is een erg dromerige plaat. Braeckman zelf zet in de meeste gevallen de lijnen van een compositie uit. Hij wordt daarin gevolgd door de saxofoon en trompet van respectievelijk Van Herck en Joris. Ik gebruik hier het werkwoord 'volgen' letterlijk. Vaak lijken de blazers, en vooral de trompet van Joris, namelijk een weldoordachte vertraging door te voeren. Het dominante thema wordt 'achternagezeten', waardoor er harmonisch zeer interessante 'klankdraden' ontstaan. Op de beste momenten op deze cd leidt dit zelfs tot improvisaties die in consequentheid en lyrisch vermogen de vergelijking met het samenspel van Dave Douglas en John Zorn in Masada kunnen doorstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het nummer 'Fluit', waarin de verschillende partijen zo dicht met elkaar verweven zijn, dat de improvisaties bijna lijken op achtervolgingen; overigens met een verrassend fris resultaat.

Met zijn 64 minuten en 7 seconden muziek is ''til now' een voor jazzbegrippen zeer lange plaat. Een lange plaat die bovendien erg ingetogen muziek bevat. Toch verveelt Braeckmans debuut als bandleider nergens. Het opzet en de aanpak zijn nergens avontuurlijk, de muziek is nergens schokkend of confronterend, maar alle compositorische en instrumentale kwaliteiten zijn zó goed aangewend dat er op ''til now' weinig, zeer weinig af te dingen valt.

Meer over Hendrik Braeckman Group


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.