De muziek voor de cd 'Some Sounds' is al in 1990 opgenomen en verscheen een jaar later op het inmiddels ter ziele gegane Jazz Club-label. Het is het label September dat nu met een reeks heruitgaven de aandacht opnieuw vestigt op enkele mooie opnames van weleer.
Één van die opnames is dus 'Some Sounds', met haast uitsluitend composities van saxofonist Erwin Vann. Op deze plaat bedient hij zich naast de sopraan- en tenorsax ook van een bamboefluit en tal van elektronische effecten. Er is tevens een isoka te horen. Dit is een klein primitief kleien fluitje dat van de inca's afstamt. Ook drummer Dré Pallemaerts beperkt zich niet tot de drums, maar speelt ook tabla, gongs en percussie. Dit alles in combinatie met de unieke muzikaliteit van bassist Michel Hatzigeorgiou maakt van 'Some Sounds' een boeiend luisterwerk, waarin het avontuur en experimenten absoluut niet geschuwd worden.
Met 'Momento Due' wordt een agressief startsein gegeven voor de ontdekkingstocht. Veel subtieler is de ballade 'Little Vannina's Multi-Colored Painting', een nummer dat na verloop van tijd ook aardig blijkt te swingen. Andere stukken, zoals 'Mardel '89', beginnen nogal grillig, maar tijdens de solo's gaat het er zeer swingend aan toe. Ook wanneer elementen uit de rock even de kop op steken, zorgen de ruige saxofoonklanken en het meesterschap van bassist Michel Hatzigeorgiou ervoor dat 'Some Sounds' blijft verrassen. Hatzigeorgiou springt op deze opname niet onmiddellijk in het oor door zijn bekende virtuositeit, maar drukt vooral zijn stempel op 'Some Sounds' door zijn klasse, ervaring en inventiviteit, waardoor hij de groep duidelijk draagt en ze enkele niveaus hoger tilt.
De cd behelst zoveel verschillende emoties, elk nummer kan zich op eender welk moment ontwikkelen tot iets helemaal anders, tempo, begeleiding en sfeer liggen absoluut niet vast. Wie de groep tegenwoordig, al dan niet met toetsenist Jozef Dumoulin, aan het werk hoort, merkt wel dat ze het voorbije decennium veel aan maturiteit hebben gewonnen. 'Some Sounds' is een mooi naslagwerk om de talenten van deze drie muzikanten te ontdekken.

Meer over Michel Hatzi, Erwin Vann, Dré Pallemaerts


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.