Slechts weinig fans zullen een dvd van Peter Pan Speedrock verwacht hebben. Hoe kan dit driekoppige brulmonster uit Eindhoven nu ook zijn ruwe, spectaculaire sfeershows op de beeldbuis vastleggen? Dat er überhaupt in het drukke leven van Peter Pan Speedrock nog tijd restte om plaatjes te schieten, mag een wonder heten. Toch is er niet één band in Nederland die de verpersoonlijking van rock-'n-roll zo puur weerspiegelt als dit combo. De seks mag dan een beetje achter blijven, op gebied van leren jekkers, tatoeages en overmatige bierconsumptie doet de band niet onder. Gelukkig hoeft de muzikale kwaliteit hieronder niet te lijden en is deze dvd een prachtige sfeerprent van "hoe het allemaal maar lopen kan".

'Speedfreak Manifesto' openbaart het ware gezicht van Peter Pan Speedrock. Het historisch document begint op het podium van het befaamde Dynamo festival te Eindhoven in 1999 waarbij mascotte Dikke Dennis in Elviskostuum de band aankondigt. Wat volgt zijn momentopnamen van Lowlands, Pinkpop, Noorderslag en op tal van middelgrote podia in binnen- en buitenland. Hilariteit en lekker veel gitaarherrie vullen elkaar netjes aan. The Ramones mogen zich in hun graf omdraaien: rock'n'roll leeft! Razendsnelle drums en riffs en een heerlijk onstuimige, onverstaanbare brulzang van Peter van Elderen spuwen pure energie uit. Met laaghangende gitaren en oerdegelijke rock-'n-roll-ritmen krijgen de korte, erg strakke songs vorm. Noise en agressie zijn de overtuigende elementen die hoogtepunten als 'Go Satan Go' of 'Big Toy' vorm geven.

In plaats van echt muzikale concertpassages of 'best of'-songs is deze dvd een samenstelling van snippets en sfeermomenten en dit zowel op als achter de podia die de heren door de jaren heen beroerden. Beeld primeert boven klank: dit is een pure documentaire. Of de bron nu een wankele handycam is die de groep telkens meezeult of een professionele concertregistratie, de korte momenten 'live and loud' laten geen ogenblik verveling over. Geen wonder dat dus ook veel nadruk wordt gelegd op het leven op tour (ondermeer in 2003 doorheen USA en Canada met Nashville Pussy). Zo blijkt Peter Pan Speedrock niet enkel op podium over veel 'punch' te beschikken, getuige de vele goedlachse vechtpartijtjes tussendoor.

Het is misschien een beetje spijtig dat de aandacht soms net iets te ver afglijdt van de muziek. Manneke Pis op een Hotrod, Dragsters en Burnouts, ... ze dragen allen bij tot het leren jekkerimago van de band maar zijn geen muzikale 'must'. Deze documentaire is echter niet bedoeld om mensen te overtuigen van de muzikale capaciteiten van Peter Pan Speedrock (daar bestaan vijf prima platen en honderden betere referenties voor), maar wel om te laten zien dat er in Nederland nog stevig kan gerockt worden!

Meer over Peter Pan Speedrock


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.