Als er één band is die met recht en rede de titel verdient van 'hardest working band in showbizz', dan moet dat het Nederlandse trio Peter Pan Speedrock wel zijn. Immers, deze groep heeft vooral naam gemaakt in binnen- en buitenland door haast onafgebroken op te treden met bijzonder veel verve en vuur. Een goede reputatie komt niet uit het niets, natuurlijk. 'Spread Eagle' is de eerste schijf van het drietal die voor het eerst niet helemaal live in het zilver werd geëtst. De band trok naar Zweden en liet producer Tomas Skogsberg de honneurs waarnemen. Het resultaat is dat 'Spread Eagle' veel vettiger en zwaarder klinkt dan het voorgaande. Het is overigens wel een geluk dat de energie die Peter Pan Speedrock uitstraalt niet verloren is gegaan. Die verschillende factoren maken dat 'Spread Eagle' alweer een schijfje is om duimen en vingers bij af te likken.
Peter, Bartmann en Bart zetten vanaf het eerste nummer orde op zaken: 'Cock-Teaser' laat een vertrouwd Peter Pan Speedrock horen, met gevoel voor humor en een in blues gedrenkte riff gespeeld aan een hoog tempo. Kritikasters verwijten de band soms gebrek aan serieux, maar het is dan ook maar zeer de vraag wanneer rock 'n' roll plots serieus moest zijn. De band trekt zich daar hoegenaamd niets van aan en blijft stug verder rammen. 'Damn You All To Hell', 'Red Wings' of 'Tonight Allright' zijn onvervalste lappen rock 'n' roll gebracht met veel branie en overtuiging. Het voornaamste voordeel dat de band haalde uit de samenwerking met producer Tomas Skogsberg is dat deze keer het geluid heel warm klinkt en alle instrumenten netjes te horen zijn. Het geheel mag dan wel nog steeds vettiger klinken dan een curryworst die iets te lang in het vet heeft gelegen, het geheel verzandt nergens in een geluidsbrij. De korrelige zang van Peter heeft daardoor wat meer ruimte gekregen en hij klinkt vooral minder geforceerd. De aanstekelijke backings van bassist Bartmann roepen op tot swingen en pintelieren. Echte inzinkingen kent 'Spread Eagle' niet en het is een plezier om te horen dat de band zich nog steeds kostelijk amuseert. Dat ze daarbij ook het luisterend publiek amuseren is een handige extra.
Peter Pan Speedrock speelt geen rock 'n' roll, Peter Pan Speedrock ís rock 'n roll. Nu het succes begint te komen siert het de band trouwens dat ze nog even fanatiek op de bühne staan en dat het aantal optredens nauwelijks afneemt. Want Peter Pan Speedrock is nog steeds een live-band die soms studioplaten opneemt. Al hoeft niemand daar rouwig om te zijn.

Meer over Peter Pan Speedrock


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.