13 tracks, een hoes met doodskoppen en plaattitel ‘We Want Blood!’; het Eindhovense trio Peter Pan Speedrock staat scherper dan ooit. De drie jaar die tussen deze en vorige studioplaat liggen hebben duidelijk een extra energiestoot veroorzaakt. De band beweert “luider, gemener, sneller en smeriger” te klinken dan ooit, wat wel kan kloppen. Dit is immers een uppercut van een album.
De beloofde onstuimigheid is echt opvallend. De opener en titeltrack overstijgt immers de razendsnelle brulrock’n’roll waarmee de band zo bekend werd en gaat voor rasechte jaren’80 speedpunk met veelvuldig samen gezongen refrein “We want blood”. Op de rest van het album is weer meer ruimte gelaten voor de slidende Rickenbacker-gitaar van Bartman die het geheel kruidt met pittig jankende solo’s als in sneltreinsong ‘One-Woman Man’.

Het tempo ligt hoog, waanzinnig hoog. Vooraleer de luisteraar tot ademen is gekomen, zit deze cd al aan zijn vijfde track, die het aantal BPM eindelijk wat omlaag trekt. Van rust is echter geen sprake, want in de plaats van het hoge tempo zetten de speedrockers op ‘Just Another Day’ de versterkers lekker in het rood en legt van Peter van Elderen nog wat extra druk op zijn brulstem. En hopla, meteen erna gaat de beuk er weer in met een stukje Kreator meets Motörhead-geweld: vervormde, tierende zang en lekker klagende, bluesy gitaarpartijen. Zelfs de gemoedelijke muziek van de Belgische retro-bluesrockers The Seatsniffers moet er aan geloven, want anderhalf minuut durende cover ‘It’s All About You’ wordt overstelpt met machinegeweerdrumwerk en een wall of sound van snaarplukkerij en brulzang.

Peter Pan Speedrock heeft drie jaar kunnen puzzelen en frutselen in zijn eigen studio. Daardoor heeft het gezelschap zijn karakteristieke teugels een beetje laten vieren. Deze plaat is wel één grote energieke kopstoot, maar durft de term ‘speedrock’ al eens te verruimen tot punk en pure razernij. De achterliggende missie om de rock’n’rollscene eindelijk eens terug wakker te schudden, lijkt in werkelijkheid omgezet.

Meer over Peter Pan Speedrock


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.