Om meteen verwarring the voorkomen: dit is niet de Zweedse misanthropische black metalband rond Niklas Kvarforth, maar wel een Noors collectief dat zich in heel ander vaarwater bevindt. Het Noorse Shining speelt graag met conventies, structuren en geluiden en vormt zo keer op keer een zeer atypisch album dat bol staat van experiment en toch weet te boeien, al dient gezegd te worden dat zenuwlijders hier vermoedelijk de genadeslag van krijgen. Alleszins, 'Blackjazz' is een sterk schijfje geworden voor avontuurlijke luisteraars.

Het bizarre van dit combo begint al bij de songtitels: 'The Madness and the Damage Done' en 'Exit Sun' komen namelijk twee keer voor op de lijst, maar het zijn wel twee verschillende songs, of op zijn minst een andere aanpak van dezelfde song. Begrijpen wie kan. Maar het wordt nog gekker, want Shining heeft lak aan logica en springt als een volleerde hyperkinetische vlo van de hak op de tak, zonder enige waarschuwing. Gelukkig zit er wel degelijk enige structuur in de nummers, maar het haast schaamteloos overschakelen tussen relatief extreem metaal, soms clowneske zijsprongen naar freejazz en een fikse pot noise en vervorming maakt dit allesbehalve licht verteerbaar. Toch betekent dat niet als zou Shining doelloos rondzwerven in een eigen sonisch universum. Tijdens de pompende passages van bijvoorbeeld 'Fisheye' of 'Exit Sun' doen de zwaar vervormde en onder een laag ruis bedolven gitaren en zang denken aan industrialmeesters Red Harvest. De plots opduikende blieps, piepjes en twinkeltjes zijn dan weer voer voor sample-fanatici en noise-adepten, terwijl 'Blackjazz Deathtrance' dan weer alle elementen van quasi elke denkbare steviger muziekstijl combineert in een eclectische rondedans. Het eerste moment klink Shining als los zand, maar wie zich de moeite getroost om even door te bijten, zal bij herhaalde luisterbeurten ontdekken dat de band op een slimme manier speelt met conventies (of het gebrek daaraan) en een sterk muzikaal experiment op poten heeft gezet.

'Blackjazz' is in geen enkel opzicht makkelijk te verteren kost, maar het is wel degelijk een muzikale ontdekkingsreis voor avonturiers die beschikken over een sterk hart. Dat maakt het Noorse Shining dan ook meteen een groep in de gaten te houden als sonische speelvogels met durf.

Meer over Shining


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.