Het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker werd dit jaar gedirigeerd door Zubin Metha, de Indische dirigent die in Wenen opgegroeid is en ondertussen al bijna 200 concerten bij het orkest gedirigeerd heeft. En voor wie het vroege uur van het concert niet haalde kwam deze live opname van het concert, inclusief applaus en speeches, op dubbel-cd (met bijhorende DVD, Deutsche Grammophon 073 418-8).

Voor het concert koos Metha een combinatie van bekendere en minder bekendere Weense walsen en polka's. In de eerste categorie vallen de obligate 'An der schönen blauen Donau' en de 'Radetzky' mars, naast Josef Strauss 'Dynamiden' wals of Johann Strauss Sr.'s 'Furioso-Galopp'. Minder bekende werken zijn bijvoorbeeld Josef Strauss' 'Delirien' wals, waar een introductie van symfonische allures geleidelijk aan plaats moet maken voor het elegante Weense walsidioom, of Johann Strauss Jr.'s 'Wo die Zitronen blüh'n', een wals met een Zuid-Europese luiheid en levenslust. Met zijn opvallend lang uitgesponnen melodieën en mooie soli in de blazers is het niet verwonderlijk dat het een van Metha's favoriete stukken van het concert was. Speciale aandacht krijgt Joseph Hellmesberger, die honderd jaar geleden overleed maar nooit dezelfde faam als de Strauss familie kreeg. Zijn 'Elfenreigen' wals is echter een mooi staaltje muzikale uitbeeldingskracht, dat qua sfeer sterk aan Mendelssohns 'Sommernachtstraum' doet denken. Bijzonder leuk is ook de 'Einzugs-Galopp' waarmee de eerste helft van het concert afsluit – net geen parodie van het genre met zijn opgewekte trompetmotiefjes.

De Wiener Philharmoniker is natuurlijk geen onbekende met de Weense wals en de hele cd klinkt dan ook heel natuurlijk en logisch. De balans tussen blazers en strijkers is bijzonder goed verzorgd, met die rijke, warme klank die eigen is aan alleen dit orkest. De typisch Weens walsritmes, telkens een beetje uit het maatgevoel gezet komen heel natuurlijk over, zonder maniërisme. En het is ook altijd leuk om te horen dat in de langere stukken, zoals Johann Strauss Jr.'s ouverture tot 'Waldmeister', het orkest bijzonder enthousiast kan klinken. In de snelle polka 'Ohne Bremsen' stelt het orkest zijn technische virtuositeit quasi moeiteloos ten toon.

Qua keuze van stukken is deze uitgave een beetje verrassend, want veel van de klassiekers verving Zubin Metha door minder bekende walsen en polka's. Maar verder lost deze cd al zijn beloftes in en levert het een heel charmerende en muzikale uitvoering af.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.