Valery Gergiev is één van de meest invloedrijke Russische dirigenten van deze tijd en absolute wereldtop wat betreft de interpretatie van opera en romantisch symfonisch werk van Russische componisten. Wat op deze cd te horen is, is een compilatie van Valery Gergievs meest overtuigende uitvoeringen van de afgelopen 15 jaar. Alle belangrijke componisten van Rusland zijn vertegenwoordigd (Glinka, Moussorgsky, Shostakovitch, Prokofiev, ...) en dit met hun grootste successen.

Door de verscheidenheid van zowel componisten als van werken, zijn er enkel korte uittreksels van maximum 10 minuten te horen. Dit heeft als voordeel dat een heel ruim beeld van de mogelijkheden en het meesterschap van Valery Gergiev gegeven wordt, maar langs de andere kant wordt zijn kunde hierdoor ook een beetje tekort gedaan omdat nooit de volledige interpretatie van een werk gegeven is. De keuze van de werken is echter uitmuntend. Hoewel de werken zeer verschillend zijn van stemming, van vrolijke dansen over stoere marsen tot melancholische aria's, stoort de overgang nooit. Russische muziek is over het algemeen zeer geladen muziek. Of het nu blijdschap of verdriet is, woede of liefde, intimiteit of extravagantie alle emoties en karaktereigenschappen worden in deze muziek sterk in de verf gezet: agressie bij Shostakovitsj, romantiek bij Rachmaninoff, vreugde bij Borodin.

Natuurlijk hebben al deze componisten veel meer in hun mars dan wat dit ene adjectief beschrijft. De bedoeling van deze cd is echter een beeld te geven van dirigent Valery Gergiev en niet een zo uitgebreid mogelijk beeld van alle Russische componisten. En dat beeld is van Gergiev is zeer positief. Telkens opnieuw verrast Gergiev de luisteraar met een onverwachte en toch zo vanzelfsprekende tempo-keuze, een gewaagde harmonische balansvoering of een vernieuwende zang-interpretatie. De verscheidenheid van stukken en stemmingen maakt deze dubbel-cd licht verteerbaar voor iedereen. Voor wie Gergiev reeds kent, zal deze cd misschien niet zoveel nieuws brengen, maar voor wie nog maar weinig of niets van hem weet en hem wil ontdekken in al zijn facetten is deze cd zeker een aanrader.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.