Toen The Thing in 2000 een feit werd, betekende dat niet dat de Noren Ingebrigt Håker Flaten (bas) en Paal Nilssen-Love (drums) enerzijds en de Zweedse saxofonist Mats Gustafsson anderzijds handjes gingen schudden ter kennismaking. De lijnen die deze drie verbinden vormen een haast onontwarbaar kluwen van internationale bands. De Noren kennen elkaar van groepen als Element, Atomic en het Scorch Trio en de drummer maakt samen met Gustafsson deel uit van Peter Brötzmanns superformaties Chicago Octet en Tentet. Vooral de Noor Gustafsson blijkt een de centrale figuur in de muzikale luchtbrug die Scandinavië met Chicago verbindt. Voor meer dan één Noord-Europeaan opende hij de deuren naar de bruisende jazzscène in de Amerikaanse grootstad, meerbepaald naar de entourage van de saxofonist Ken Vandermark. Dat Håker Flaten, Nilssen-Love en Gustafsson alle drie in de analen van Vandermarks bands School Days terug te vinden zijn, maakt hier de cirkel rond.

Over de audio

Aan energie geen gebrek in The Things versie van 'Art Star'. Dat het nummer oorspronkelijk van de garagerockers van de Yeah Yeah Yeahs afkomstig is, zal daar niet vreemd aan zijn. Elementair van compositie mikt de muziek direct raak: op de benen of iets hoger, de onderbuik. Gustafsson en co maken het echter nog een pak bonter door de verzengende solo's van Gustafsson die alleen maar aan kracht winnen wanneer Paal Nilssen-Love mee loos gaat. Het saxgeluid hangt ergens tussen janken en het uitschreeuwen van de pijn, maar verplettert vanaf de eerste klank.
Elk deel van de track vertrekt vanuit een eenvoudige riff die vier keer gespeeld wordt alvorens Gustafsson zich muzikaal gaat misdragen. Zo worden er drie verschillende riffs geïntroduceerd, die later opnieuw op dezelfde manier terugkomen nadat Gustafsson het bont gemaakt heeft in een langere solopassage.
Mats Gustafsson (ts, bars); Ingebrigt Häker Flaten (cb); Paal Nilssen-Love (d, perc, sampler)

Meer over The Thing


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.