Philippe Herreweghe bouwt gestaag verder aan een opname met Bach cantates, met het door hem opgerichte Collegium Vocale. Dit nieuwste plaatje stelt vier cantates, BWV 27, 81, 95 en 161 voor. Herreweghe opent deze cd indrukwekkend met het prachtig klagende openingskoor van de gelijknamige cantate 'Wer weiss, wie nahe mir mein Ende' BWV27. Ondanks het ingetogen karakter werd een dramatiek in deze muziek gevonden die dit koordeel in een lange spanningsboog uitzingt.

Hobo's krijgen een prominente plaats in deze cantates en voorbeelden van mooie aria's met een hoboïst die de zangers vervoegt zijn er dan ook te over. Zo is er de altaria uit BWV27: 'Willkommen! Ich will sagen', een knap trio tussen solist Matthew White, oboe d'amore en continuo, in dit geval met prominent orgel. Hoboïst Marcel Ponseele is zoals steeds een plezier om te beluisteren, ook al neemt hij hier maar één van de vier cantates voor zijn rekening. Zijn lezing van de sopraanaria 'Ich bin vergnügt mit meinen Glücke' voelt logisch en muzikaal aan en hij treft precies de juiste balans met sopraan Dorothee Mields. Een van de mooiste (en bekendste) aria's uit deze cd is ongetwijfeld de aria uit BWV95 'Ach, schlage doch bald, sel'ge Stunde', met zijn trio tussen twee hobo's en tenor Hans Jörg Mammel en een imitatie van 'Todesglocken', doodsklokjes in de pizzicato begeleiding. Het is opvallend hoe op deze opname geen enkel maniërisme zijn kop opsteekt en elke frasering muzikaal erg logisch overkomt.

De vier solisten werden met zorg uitgekozen en stellen geenszins teleur. Tekstverstaanbaarheid en dictie staan centraal, net als een zekere mate van theatraliteit in de begeleiding van de recitatieven. Sopraan Dorothee Mields klinkt jeugdig en helder en overheerst met haar fijne stem het orkest nooit. Altus Matthew White zingt met een melodieuze, verrassend rijke stem. Tenor Hans Jörg Mammel zorgt voor een interpretatie van deze muziek die heroïsch en vastberaden kan klinken. In de aria 'Mein Verlangen' uit BWV161 toont hij bovendien dat hij over een sterke laagte beschikt. Bas Thomas Bauer wil op de figuraties uit de aria 'Gute Nacht, du Weltgetümmel!' wel eens overstemd worden door de begeleiding. Zijn medium en hoog register komt verstaanbaar en helder over maar de laagte wil wel eens wat onduidelijk gaan klinken.

Philippe Herreweghe werkt geen systematische opname van Bachs religieuze cantates af, zoals Gardiner, Suzuki of Koopman dat doen maar kiest de werken die hij wil opnemen naar eigen smaak en voorkeur en het resultaat is een cd'tje geworden waarop vier van Bachs rijkste en mooiste cantates voorgesteld worden.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.