David Berkmans nieuwe cd 'Start Here... Finish There' gaat volgens de pianist-componist over het continue proces van muziek maken. Samen met saxofonist Dick Oats, bassist Ugonna Okegwo en drummer Nasheet Waits, probeert Berkman zijn boodschap duidelijk te maken aan de hand van tien nummers. Hoewel alle nummers baden in een overvloed van mainstream, lichten ze toch op een eigen manier verschillende visies op deze muzikale zoektocht toe.
De cd start rustig golvend met 'Cells', een nummer waarvan de hoofdmelodie opgebouwd is uit een ritmische "cel" die haast oneindig herhaald wordt, maar dan steeds met verschillende toonhoogtes. Eens aangekomen bij de solochorus van de piano ontwikkelt zich een voorzichtige zoektocht, weg van deze claustrofobische cellen. In het tweede nummer, 'Iraq', gaat men pas echt op tocht: een stuwende bas en drum met daarboven een energieke tegendraadse melodie zorgen voor een aangename vaart die echter tijdens de solo's spijtig genoeg plots verdwijnt, om nooit meer echt terug te keren. De volgende nummers laten elk een deel van de tocht tussen Berkmans "start" en "finish" zien. Het opvallendste nummer daarbij is ongetwijfeld 'English As a Second Language'. Berkman tracht hier met zijn pianospel te communiceren met de anderen, maar ondanks zijn verwoede pogingen in vele toonaarden krijgt hij geen gehoor. Uiteindelijk staakt een ontgoochelde piano zijn strijd en besluit hij met enkele vertwijfelde akkoorden. Dat er ook achter de andere nummers een verhaal schuilt, verraadt hun titel maar al te gemakkelijk. Namen zoals 'Quilt', 'Old Forks' en 'Only Human' smeken natuurlijk om hun verhaal te kunnen vertellen. Deze verhalen zijn soms grappig, dan weer introvert of emotioneel geladen. In elk geval zijn ze steeds van begin tot einde beheerst, zoals bijgevolg de gehele cd.
Een aangename en degelijke cd waarin plaats gemaakt wordt voor alle muzikanten. Samen bewandelen ze een pad dat echter vooral door reeds goed bekend gebied loopt. Er zijn maar weinig kronkels te bespeuren en eventjes naast de weg gaan kijken zit er al helemaal niet bij.

Meer over The David Berkman Quartet


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.