Nadat ze er vorig jaar al schitterde met een soloconcert, is De Singer opnieuw in blijde verwachting van de first lady van de contrabas. De onnavolgbare Joëlle Léandre strijkt op vrijdag 4 maart neer in Rijkevorsel voor een duoconcert met collega-bassist Wilbert de Joode.

Behoeft Joëlle Léandre eigenlijk nog een introductie? In het improvisatiemilieu beschouwt men de Française als een van de grootste musici van haar generatie en wordt ze in één adem genoemd met iconen als Steve Lacy, Derek Bailey en Anthony Braxton. Het bewijs van haar kunnen staat gegrift in de meer dan 150 platen en cd’s die haar (steeds sneller groeiende) discografie vormen en die samenwerkingen herbergt met musici als Fred Frith, Lol Coxhill en Irène Schweizer. En dan hebben we het alleen nog maar over haar werk als improvisator. Léandre heeft namelijk ook een achtergrond in de hedendaagse gecomponeerde muziek. Tientallen componisten schreven reeds stukken voor haar en in het verleden werkte ze onder meer samen met Merce Cunningham en John Cage, die ze als haar belangrijkste mentor beschouwt. 

Joëlle Léandre
Joëlle Léandre
In de aanloop naar dit concert zijn we echter vooral geïnteresseerd in Léandre als improviserende musicienne. De in 1951 in Aix-en-Provence geboren bassiste heeft in deze context een voorkeur voor kleine bezettingen. Haar muzikale output bestaat naast solowerk vooral uit trio’s en opmerkelijk veel duo’s. In het verleden ging ze daarbij meer dan eens de confrontatie aan met andere contrabassisten zoals William Parker, Barre Phillips en Peter Kowald. Maar dat is niet de enige reden waarom het geplande duoconcert met Wilbert de Joode vertrouwd terrein voor haar is. De twee stonden eind 2009 namelijk al een keer samen op het podium (in trio met Tobias Delius) tijdens het dOeK-festival in het Amsterdamse Bimhuis. Naar alle waarschijnlijkheid is daar de kiem gelegd van deze samenwerking.

In tegenstelling tot zijn Franse muzikale gelegenheidspartner is Wilbert de Joode (1955) een autodidact. In de vroege jaren tachtig, wanneer Léandre haar eerste albums uitbracht, zette de Nederlander pas zijn eerste stappen op de contrabas. Onder de indruk van de manier waarop hij het instrument naar zijn hand zette, lijfde onder meer Ig Henneman hem enkele jaren later in een van haar bands in. Ondertussen is de Joode een van de bekendste bassisten van Nederland, met engagementen die gaan van het trio BaamDeJoodeVatcher over het baskwartet Intermission tot het bizarre Corkestra van Cor Fuhler. Hij wordt bewonderd om zijn originele spel, dat volgens kenners weinig invloeden verraadt, en hij staat bekend als iemand die graag de extremen van zijn instrument opzoekt. 

Wilbert de Joode (foto: Fred Lahuis)
Wilbert de Joode (foto: Fred Lahuis)
De Joode vertelde ooit in een interview dat veel van de klank van een contrabas verloren gaat in een groepscontext. In samenspel met bijvoorbeeld piano of drums blijft alleen het pompende basgeluid over terwijl een schat aan boventonen verdwijnt. Net daarom is een concert van één of meerdere bassisten zo’n boeiende aangelegenheid. Het geeft de toehoorder de kans kennis te maken met een klankwereld die meestal geheel verborgen blijft. Met Joëlle Léandre en Wilbert de Joode beschikt men alvast over een uitmuntend duo om de muzikale rijkdommen van het instrument bloot te leggen. De kenners hebben hun plaatsje al lang gereserveerd. En terecht.

Voor Joëlle Léandre belooft 2011 overigens een bijzonder jaar te worden. In september wordt ze 60 en om dat te vieren willen de organisaties Artis Diffusion and Afijma zestig Léandre-concerten organiseren onder het motto ‘Les Soixante Flammes de Joëlle Léandre’. Informatie over reeds geplande concerten en bijhorende line-ups is te vinden op de website van de muzikante.

Meer over Joëlle Léandre & Wilbert de Joode


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.