In 1992 geven drie jonge jazzmuzikanten geven al hun zekerheden van werk, toekomst en inkomen op om de muziek te kunnen maken die ze willen maken. Hun muzikale omgeving zit die artistieke ambities niet zitten en de drie zoeken steun in Centraal Afrika en later in India. Geleidelijk aan blijkt hun project niet alleen levensvatbaar, het slaat zelfs aan ver buiten de grenzen van de jazz. De hoofdstedelijke opera gaat voor de bijl en de stoet gastmuzikanten wordt eindeloos.
Dit is geen overzees voorbeeld van een american dream uit de buitenwijken van New York, maar het objectieve verhaal van Aka Moon uit Brussel, het trio van saxofonist Fabrizio Cassol, bassist Michel Hatzigeorgiou en drummer Stéphane Galland. Hun muziek wordt gekenmerkt door een geweldige vitaliteit die de optelsom is van een compromisloze complexiteit, een bereidheid om verschillende muzikale culturen grondig te onderzoeken en een grote speelruimte voor improvisatie. Bij Aka Moon krijgen Afrikaanse polyritmiek, de lang uitgesponnen Indische lyriek, scratchgeluiden, hedendaagse klassieke muziek en Zuiderse klanken hun plaats.
In 1997 viert de band haar vijftienjarig bestaan. Niet slecht voor een groep waar velen anderhalf decennium geleden de relevantie niet van inzagen.

Over de audio

Dat funky meer kan zijn dan zomaar fun wordt in 'Amazir' met brio bewezen. De vierkwartsmaat maakt het nummer opvallend toegankelijk, maar binnen dit duidelijke kader is zoveel gaande dat drie luisterbeurten niet volstaan om alles beet te hebben. De veranderende en soms stomende drumpartij, de improvisaties die uit het niets opduiken of de harmonisaties van de piano en de speciale rol die dit instrument vervult doen het nummer vaak vervellen.
Bovendien spelen de muzikanten van Aka Moon (hier aangevuld met Magic Malik op fluit en pianist Fabian Fiorini) een bijna hallucinant spel waarbij zeven thema's (vier melodieën en drie baslijnen) over en weer gegooid worden. Net wanneer de luisteraar denkt te weten hoe het spel werkt, geven de muzikant er weer een draai aan, waardoor alles opnieuw kan beginnen.
Bij In detail wordt een poging gedaan om een route uit te stippelen door de doolhofstructuur van 'Mazir'.

Meer over Aka Moon (2005)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.