Pianist en componist Jean-Luc Fafchamps werd geboren in 1960 in Brussel. Hij studeerde piano, kamermuziek en harmonie aan het conservatorium van Bergen en economie aan de UCL. Zijn muzikale voedingsbodem strekte zich uit van de klassieke pianomuziek tot improvisatie en rock, maar geleidelijk aan verschoof zijn aandacht meer en meer richting de hedendaagse klassieke muziek. Hij stond aan de wieg van Musica Libera (een vereniging ter verspreiding van actuele muziek) en Le Bureau des Pianistes. Met dit collectief realiseerde hij opnames van het pianowerk van Morton Feldman voor het label Sub Rosa.
Als pianist van het Ictus kwartet creëerde Fafchamps werken van ondermeer Magnus Lindberg, Georges Aperghis, Jonthan Harvey en Steve Reich. Als componist (Fafchamps begon als autodidact) werd zijn muziek gespeeld door het Ictus Ensemble, Musiques Nouvelles, het Quatuor Danel en Champ d'Action. Ook in deze gedaante is Fafchamps in de catalogus van Sub Rosa terug te vinden met 'Attrition' (1993), en 'Melencholia si ...' (2002).
Momenteel is Jean-Luc Fafchamps docent analyse aan het conservatorium van Bergen.

Over de audio

'Les Désordres de Herr Zœbius ' voor strijkkwaret werd geschreven tussen 1992 en 2003. Voor dit werk haalde Fafchamps zijn inspiratie bij een stripverhaal waarin de personages Block en Martimer proberen de op mysterieuze wijze verdwenen Herr Zœbius op te sporen. Op zoek naar aanwijzingen vinden ze vier vreemde manuscripten in zijn bureau. Het derde ('Les Etranges Attracteurs de Professeur Baumol') bevat honderden grafieken en berekeningen gebaseerd op wiskundige functies. Het resultaat lijkt echter verkeerd uit te draaien, ten gevolge van het gebruik van verkeerd coefficienten.
In het stuk wisselt en zweeft Fafchamps tussen orde en chaos. Aanvankelijk overheerst het laatste, maar geleidelijk aan klaart de muziek uit: tijdelijk, maar met een onbetwist hoogtepunt rond 3'40". Voor het bereiken van deze effecten hanteert Fafchamps verschillende speeltechnieken (pizzicato, glissandi, tremolo's) naast heel melodische frases en nerveuze ritmische figuren. Zo neemt hij de luisteraar niet alleen mee in het muzikale process, maar ook in de wereld van de klankmogelijkheden die het strijkkwartet te bieden heeft. Bij In detail wordt uitgewerkt hoe het stuk evolueert.
'Les Désordres de Herr Zœbius' werd geschreven in opdracht van de Filharmonische Vereniging van Brussel en het Ministerie van de Franse Gemeenschap.

Meer over Jean-Luc Fafchamps


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.