Al ruim twintig jaar lang behoort pianist Graham Johnson tot de beste liedbegeleiders ter wereld. Naast een integrale Schubert-opname bracht de virtuoos bij label Hyperion ook tal van singuliere cd's uit aan de zijde van de belangrijkste vocalisten. Nu Johnson zich eindelijk aan Brahms waagt, wilde de pianist voor niets minder dan perfectie gaan. Daartoe koos hij voor het eerste volume de mezzo-sopraan Angelika Kirchschlager uit, en voor het tweede bleek Christine Schäfer zijn favoriete zangeres. Allebei bleven de interpretes niet weg uit het commerciële circuit, maar de bestaande vooroordelen rond hun figuur worden op beide volumes volledig van tafel geveegd. Deze albums schotelen immers totale inleving en integriteit voor, bovendien in een rijk gedocumenteerde uitgave met specialistische notities van Johnson zelf.

Over de audio

Een selectie maken uit de 33 tracks op deze cd is onbegonnen werk, dus ligt de keuze voor het bekende 'Regenlied, opus 59 no. 3' misschien voor de hand. Aan de hand van dit lied kan de luisteraar misschien de hier gepresenteerde versie tegen andere interpretaties uit de eigen archieven afwegen, vooraleer een aanschaf te overwegen.

Bovenal valt bij Schäfer de grote helderheid op, die haar toelaat met sprekend gemak tussen dramatische en verstilde effecten af te wisselen. Johnson bestudeerde zijn partituur met de grote zorgzaamheid en bereikt een zeer natuurlijke kabbeling onder Schäfers prachtige vocalen. De theatrale tekst, al bij al nogal overdadig gedicht, wordt gebroken door het repeterende motief (bestaande uit een zich herhalende noot in verschillende toonzettingen, als een tak die tegen het raam tikt). Ook de regen verklankt Brahms, aan de hand van pulserende achtste nootjes in het middenregister. De componist verwerkt de verhalende elementen nog verder en het 'Regenlied' lijkt wat dat betreft een schoolvoorbeeld van compositorische tekstexpressie, maar dat is specialistenvoer voor in het boekje bij deze cd. De modale luisteraar kan zich ruimschoots laven aan de organische pianobegeleiding, waarboven Schäfer de meest fijn gefraseerde zinnen plaatst.

Meer over Johannes Brahms


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.