Zij zingt uitgepuurde liedjes en begeleidt zich daarbij, even minimalistisch, op gitaar. De minder-is-meervlieger gaat in haar geval wel degelijk op. Hij maakt uitgebreide elektronische landschappen en verkent daarbij zowat alle hoeken van het elektronicarijk. Van trommelvliesteisterende noise tot ijle ambienttonen, hij haakt alles steeds weer schitterend intuïtief in elkaar. Zij heet Mariska Baars alias Soccer Committee. Hij heet Rutger Zyudervelt en zijn pseudoniem is Machinefabriek. Naar goede vriend Wixel van Slaapwel Records – nomen est omen – stuurden ze het resultaat van hun recente samenwerking: één track van een dikke achttien minuten, Thole genaamd.

Over de audio

Met een overaanbod aan cd's in het genre 'singersongwriter meets electronica' mag dit gerust een gedurfde uitgave genoemd worden. Wel duidelijk een berekende gok van twee hoogbegaafde mensen, maar achttien minuten is precies toch te lang. Schitterend zijn de stukken waarin de Machinefabriek voor minstens de helft aandeel heeft in het creatieproces, maar wanneer enkele gitaartonen minutenlang repetitief het voortouw nemen neigt te wijsvinger toch naar vooruit spoelen. Hoe mooi dat getokkel ook is.
Uit dit epos zijn nu op Kwadratuur de eerste vier minuten te horen. Hierin de zachte opbouw van Machinefabriek naar de feedback van de gitaar van Mariska Baars toe die vervolgens vanuit de distortion komt opgedoemd met rustgevende, nagalmende gitaaraanslagen. De ruis en distortion wijkt na deze eerste vier minuten even, biedt met een snerpende beep nog wat weerstand, maar moet rond de zesde minuut toch definitief het veld ruimen voor het transcendente patroon van acht maten gitaarsnaren. Vanaf de dertiende minuut is de elektronica gelukkig weer in opmars, maar da's dus wel lang op de tanden bijten. Net zoals in het begin is het werkelijk verbluffend om gitaar, effecten op de gitaar en verschillende ruisen naadloos in elkaar te horen overvloeien tot een eigen microcosmos. Enkele onverstaanbare stemmen in de verre achtergrond doen de luisteraar soms aangenaam opschrikken uit deze geïsoleerde wereld en doen de elektronica even heel concreet, machinaal klinken.

Meer over Machinefabriek + Soccer Committee


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.