Aan het repertoire van het vierde deel in deze reeks van de Grimethorpe Colliery Band te zien, is de formule nog niet leeggemolken. De cd moet een weergave bieden van het easy listening-onderdeel van deze band, die de inspiratie was voor de film ‘Brassed Off’ en die de jongste vijf jaar niet weg te slaan was uit de top-5 van de Engelse brassbands. De uitdaging hier voor een topband? Dergelijke muziek, die door sommigen derderangs wordt genoemd, respectvol en zo goed mogelijk brengen. Grimethorpe slaagt daar meestal met verve in, ditmaal met huidig concertdirigent James Gourlay van dienst (voor de prestigieuze wedstrijden halen ze Allan Withington erbij).

Net als de vorige edities gaat het hier over een mix van populaire klassieke muziek, crooners (‘Someone To Watch Over Me’ en ‘You’ll Never Walk Alone’) en amusementsmuziek, maar met ‘Canterbury Chorale’ van Jan Van der Roost zit er ook een echt brassbandwerk bij. Het klassieke werk omvat twee walsen van Lehár, ‘Symphonic Dances From West Side Story’ en Dvořáks ‘Rusalka’s Song To The Moon’, waarin solocornettist Rob Westacott zijn voorganger Roger Webster echter niet kan doen vergeten. Kevin Crockford op sopraancornet is dan weer schitterend in ‘Demelza’ en ook de altosolo in ‘Over The Rainbow’ van Arfon Owen (niet te verwarren met zijn collega Owen Farr bij Cory) mag er zijn. Verder vallen ook drie erg mooie traditionals op, de Engelse folksong ‘Dance To Thi’ Daddy’ en het Ierse ‘Believe Me If All Those Endearing Young Charms’ (met Michael Dodd op solo euphonium). ‘Irish Tune From County Derry’ is bekender onder titels als ‘Danny Boy’ of ‘Londonderry Air’. Met opener ’Amparito Roca’ en ‘Children Of Sanchez’ gaan ze de Spaanse toer op. De bugelsolo van Andrew Holmes is overigens heel wat subtieler dan de overdreven, bijna agressieve sforzando’s zoals bij John Doyle in de versie door Black Dyke.

Cd’s met een repertoire als dit worden echter door zowat elke bekende brassband uitgebracht en zijn op enkele uitzonderingen na vooral interessant voor concertgangers die een souvenir mee willen. Ook de typische eigen sound van een brassband (met de volle, bijna wollige klank van de Black Dyke Band als herkenbaarste voorbeeld) kan een rol spelen, maar voor de rest maakt het weinig uit: Dyke, Grimethorpe, Brighouse & Rastrick, YBS hebben allen gelijk(w)aardige schijfjes in de aanbieding.

Meer over Grimethorpe Colliery Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.