'Highlights from the European Brass Band Championships 2010' kan deze dagen de pijn verzachten voor wie niet naar Montreux kan voor de Europese brassbandkampioenschappen editie 2011. Deze dubbel-cd overlapt de reeds gerecenseerde dvd voor meer dan de helft, hoewel er duidelijk voldoende kwaliteitsvol materiaal voorhanden is na een vierdaagse, met plichtwerken in twee afdelingen, een keuzewerk in de kampioensdivisie en een gala- en afscheidsconcert met verschillende bands. Zonder de beelden blijft het allemaal meer dan de moeite waard: aangezien het een concours is, wordt de perfectie hier beter benaderd dan op een gemiddelde concertregistratie. Dat is meteen de reden waarom sommige brassbandliefhebbers zich in hun aankopen zelfs beperken tot deze reeks. 

Niet alle tracks houden stand zonder beeld. De cornetsolo ‘Whirlwind’ door de amper elf jaar oude Selina Ott, die menig volwassen muzikant naar huis speelt, verliest toch aan zeggingskracht. Hans Gansch, de principal cornet bij Oberösterreich, blijft wel overeind op piccolotrompet in het hoboconcerto van Alessandro Marcello. Als winnaar van zowel het plicht- als keuzewerk is de Cory Band natuurlijk aanwezig en ook Brassband Buizingens uitvoering van ‘Earthrise’ van Nigel Clarke blijft in de selectie. 

Verbazingwekkend genoeg ontbreekt echter de bloedmooie uitvoering van ‘Red Priest’ door de Black Dyke Band. Begrijpelijk is dan weer dat van het Noorse Eikanger-Bjørsvik Musikklag niet het plichtwerk – dat was om te vergelijken met de winnende versie – maar wel hun keuzewerk ‘Concerto Grosso’ van Derek Bourgeois de cd haalde. Dit is ongetwijfeld het lievelingswerk van hun dirigent David King, Mister EBBC, die met YBS tot tweemaal toe met deze compositie won (in 2002 in Brussel zelfs met een ongeziene 99%). De breed uitgesponnen cadenza’s voor euphonium en mib-bas (bas die een kwart octaaf hoger gestemd is) die met virtuoze orkestpassages alterneren blijven beklijven. Daarna komt het kleine koper meer op de voorgrond met als tegengewicht agressieve trombones. In het trage tweede deel krijgen cornet, euphonium en alto hun solomoment, en komen ze samen met erboven de sopraancornet. Iets verderop volgt nog eens een wervelende solo, bugel of alto, waarop een cornet overneemt. Na dit broze deel volgt een latinothema met een melodie die door de verschillende secties heen verspringt. Het feestje wordt gaandeweg verstoord door de trombonesectie om zo naar een plechtig slot te bewegen met een verraderlijk virtuoos staartje. 

De voor de cd geselecteerde altosolo van Owen Farr in de door hem gearrangeerde ‘Finale’ van het lang verloren gewaande celloconcerto van Haydn is misschien wel het grootste gemis op de dvd, al kan men daarvoor terecht op de dvd van ‘Brass in Concert 2009’. De begeleiding door de Cory Band klinkt trouw aan de barok en de virtuositeit die Farr aan de dag legt grenst aan het ongelooflijke. Dat Cory van alle markten thuis is, bewijst hun ‘Tribute to Glenn Miller’. Verrassend ook is de keuze van ‘Three Chorales’ van Salvation Armycomponist Ray Steadman-Allen in het repertoire van de Massed Youth Brass Band, opgetrokken uit de Oostenrijkse en de Europese jeugdbrassband. Dit ingetogen werk komt door de grote bezetting imposant over. De Europese band biedt op zich een heel mooie lezing van het levendige ‘Masque’ van Kenneth Hesketh, zij het niet geheel foutloos in de cornetsectie. Ze mag ook euphoniumsolist Steven Mead begeleiden in ‘Sir Eu’ van Thomas Doss (de Oostenrijker die ook het plichtwerk ‘Spiriti’ pende). De goede verstaander weet dat Eu natuurlijk zowel voor Europa als euphonium staat. Na een relatief rustige intro, een soort opwarming voor zijn klank, haalt Steven Mead stilaan de trukendoos boven met technische hoogstandjes (vingervlugge bewegingen, het exploreren van zowel hoge als lage registers, cadenza’s en natuurlijk multiphonics), eerst in een trage beweging, erna gevolgd door een uitbundig klezmerthema. 

De selectie van deze dubbel-cd is meer dan bevredigend, al mist de liefhebber hier toch ook enkele werken waardoor de dvd muzikaal nog een fractie mee te bieden heeft. Van een mogelijke miskoop is echter geen sprake.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.