Krautrock, ontstaan uit het experimentele Dadaïsme in het naoorlogse, industriële Duitsland, wordt nog steeds door de meest grote, uiteenlopende artiesten in de mond genomen en als referentie gebruikt. Grappig genoeg zijn de mensen die echt vertrouwd zijn met het genre en daadwerkelijk platen hebben van Can, Faust, Tangerine Dream, Kraftwerk of Neu! Ver te zoeken. Toch ligt de experimenteerdrift tussen gitaarwerk en elektronica en de zoektocht naar de juiste 'sound' in plaats van de juiste 'song' die deze muziekstijl kenmerken, juist aan de basis van het betere producerwerk. Vandaar dat een verzamelaar als 'Brand Neu!', waarbij bekende dance en rockacts een eerbetoon bieden aan de band Neu! via diverse interpretaties van zijn songs, zeker de nodige aandacht verdient.

Stilstaan bij 'Brand Neu!' loont. Het is immers even geleden dat een noiserock formatie als Sonic Youth, bij de eerste track omgedoopt tot Ciccone Youth, zich nog zo ongeremd liet gaan waardoor deze plaat opent met een mooi moment van herrie, spoken word en felle gitaren ('Two Cool Rock Chicks Listening to Neu'). Nog opvallender is echter dat Oasis met 'Can Y'See it Now' een waanzinnig psychedelisch moment neerpent dat de kwaliteit van zijn eigen platen overschaduwt en Primal Scream dan weer eens niet al te ijl ronddoolt maar de rockgitaar stevig omarmt in een rommelend 'Shoot Speed / Kill Light'. Tussen al deze grote namen valt overigens nog wat leuks te plukken van minder bekenden als Pets with Pets met een experimenteel 'We Only Found this Place' of Foals met een ronduit schitterend 'Titan Arum'. Langzaam maar zeker kantelt de plaat van meer gitaargedreven acts tot pure elektronica met een vrij magere bijdrage van LCD Soundsystem ('Watch the Tapes') en een absoluut fabuleus hoogtepunt bij het trio School of Seven Bells ('Device – Fuer M.') waarbij de magische dubbelzang van beide frontdames zich meet met een diepe, bijna neurotisch klanktapijt van digitale pulsen. Verder doen beide Neu!-leden nog even mee aan hun eigen tribute via L.A. Dusseldorf, het latere project van Klaus Dinger en een afsluitend, vrij oppervlakkig en langdradig 'Neutronics 98' van Michael Rother zelf.

Het belang van een band als Neu! In de ontwikkeling van moderne muziek valt niet te ontkennen. Enkel al de lijst van artiesten die hebben bijgedragen aan deze tribute-plaat is indrukwekkend. Koppel dat dan ook nog aan veertien tracks waar nauwelijks een dieptepunt in te bespeuren valt en er ontstaat een ronduit schitterende verzamelaar.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.