VidnaObmana is een wat mysterieuze artiestennaam voor een zwaar miskende Belg met internationale allures. Hoewel de man, die zijn naam liever niet bekend ziet, al jarenlang kan rekenen op een wereldwijde schare trouwe fans en inmiddels een aantal Amerikaanse en Europese tournees achter de rug heeft, lijkt in dit kleine landje nauwelijks iemand zich te bekommeren om zijn diepe, abstracte soundscapes. Volkomen onterecht. 'Spore' is de tweede cd uit zijn 'Dante's Trilogy': een duister, ambientesk geheel van drie platen waarbij inspiratie werd geput uit de 'Inferno' dichtbundel van Dante.
Deze plaats is, mede dankzij de ervaring via meer dan 30 releases, een belangrijk en lovenswaardig pronkstuk in de atmosferische, industriële ambientstroming. Door experimenten met de eigen stem, elektrische gitaar, fluit, ritmeboxen en percussie bouwt VidnaObmana telkens mysterieuze, langgerekte geluidslandschappen op die soms werkelijke symfonieallures hebben. Het 17 minuten durende, apocalyptische 'Resonant Gore' waarbij Marc Verhaegen van de industrialband Klinik op trompet bijspringt, is zo'n adembenemend en overweldigend voorbeeld. De veelal diepe, dwangmatige cadans die aan de basis ligt van de meeste nummers schept vaak een demonisch sfeertje, terwijl vage vlagen van vreemde muzikale impressies zich afwisselend opdringen. Het dartele, virtuoze fluitspel op 'The Humanity Underneath' doet verkillen en verkrampen en vormt klaarblijkelijk een ode aan de overledenen. De hele plaat lang schotelt VidnaObmana sfeerscheppende en bombastische, maar erg gedetailleerde elektronische muziek voor die al snel in de ruimtelijke omgeving lijkt op te gaan en zelfs de gezelligste huiskamer een morbide karakter kan geven. Een hoofdtelefoon is bij de muziek van deze geluidsdichter daarom onontbeerlijk. Wat in 'Spore' opvalt, is dat de artiest regelmatig gebruik maakt van Indiaanse impressies en geluiden (fluiten, rommelende trommels, ...). Ook dezen durven echter onopgemerkt passeren, een subtiele sfeercreatie achterlatend. De spookachtige en doodse stemmen op 'Skin Strip' kunnen daarentegen niet zomaar genegeerd worden -tenzij men ongevoelig is voor kippenvel-. Deze geluidsexperimenten, evenals het sombere uitzicht van de gehele cd, geven 'Spore' een erg spiritueel en somber karakter. Door zijn soms onaardse diepte lijkt de plaat rechtstreeks het 'Inferno' te bereiken. De term "horror ambient" zou in elk geval niet slecht geplaatst zijn. Toch blijven de 9 langgerekte nummers op een eigenzinnige manier op- en afbouwen en geven blijk van een intrigerende, doordachte structuur. Het langzaam opborrelende 'The Nihilist' met diepe en felle echo's en een volle, warme bas overstelpt en kluistert de luisteraar machteloos vast.
Met veel zware soundscapes en samples bewandelt deze plaat resoluut de weg tussen droomwereld en realiteit. De dreiging om naar één van de twee kanten te vallen is daardoor niet irreëel. Oppassen geblazen!

Meer over VidnaObmana


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.