Van een artiest als Fear Falls Burning mogen geen eenvoudige dingen verwacht worden. De Belg - ook gekend onder artiestentitel VidnaObmana - heeft zich stevig genesteld in het duistere rijk van de industriële gitaarambient, een vrij ontoegankelijk genre. Gezien de internationale uitstraling in de 'underground' van dit wereldje, gaat de man ook regelmatig samenwerkingsverbanden aan met andere specialisten ter zake. Ditmaal mocht de Nieuw Zeelandse Birchville Cat Motel mee achter de knoppen plaatsnemen, wat tot het erg mysterieuze 'St' geleid heeft. Het resultaat is een bijna vijftig minuten durende track waarin lawaai, rumoer en subtiele details zich vermengen in een lange en akelige drone.

Met de idee van een lange, ambienteske trip zijn zowel Fear Falls Burning als Birchville Cat Hotel niet onvertrouwd. 'Untitled' is een erg luidruchtige ademteug waar een overstuurde gitaardistortion zich met een flanger-effect vermengt. Voorzichtige percussie en een veelvoud aan ondertonen schijnen hier in door. Enig compromis tussen deze verschillende elementen is echter niet vanzelfsprekend. Intens is hier het gepaste adjectief. Toegankelijk is het in geen geval. Hoewel de luisteraar doorheen het langzaam bewegende klanklandschap geneigd is eigen geluiden toe te voegen, wordt de fantasie niet echt op een aangename manier geprikkeld. Diepe harpklanken of een eindeloos nazinderend en zoemend vliegtuig zijn zeker geen elementen die bewust in dit spectrum gestoken zijn, maar lijken eerder een wanhopige zoektocht van de aanhoorder naar een vatbare en verklaarbare inhoud. Klanken lijken zich gaandeweg samen te voegen tot een alles dominerende grondtoon waarin met moeite nog afzonderlijke dingen te onderscheiden zijn. Met grote moeite klinkt hier een monotoon tikkende cimbaalpercussie in door die er nog net in slaagt het geheel te binden.

Zelfs wie geoefend is met duistere drones, machinaal minimalisme en onaangename ambient zal hier even moeten slikken. Het grotendeels ontbreken van zowel harmonie als een omlijnde compositie vormt een aanslag op de heldere geest. Waar luidruchtigheid langzaam in intensiteit toeneemt, wordt de schreeuw naar stilte ook groter. Dit duo houdt geen rekening met grenzen of medemensen, maar biedt een eigen invulling aan het begrip 'lawaai'. Beide artiesten hebben in het verleden dan ook al betere optelsommen gemaakt met ingrediënten als mechanische gitaartapijten, echoënde tokkels of diep borrelende effecten.

Het heeft lang geduurd, maar de Belg Fear Falls Burning ofte VidnaObmana heeft de grens van zijn muzikaal rijk ontdekt. Deze plaat gaat er immers ver over. 'St' is dan ook een nogal op de heupen werkende plaat waarvan oren gaan tuiten, piepen en fluiten, wat de onwezenlijke uitstraling van dit werk wel nog enigszins vergroot.

Meer over Fear Falls Burning / Birchville Cat Motel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.