Een grijze, buiten proportionele outfit met natuurfoto's siert dit illustere schijfje. Ook de groepsnaam Fear Falls Burning verraadt enige somberheid, om van de titel van deze tourcd nog maar te zwijgen. Dit project is immers een zijstapje dat de Belgische doom-ambientgrootmeester VidnaObmana heeft gezet en in het verlengde ligt naar zijn streven naar meer live ingespeelde partijen in zijn werk. Met Fear Falls Burning elimineert de man alle postproductieve processen of overdubs die op de Vidnaplaten het geluid karakteriseren en beperkt hij zich tot lange, live ingespeelde gitaarpartijen en dromerige ambienttapijten. Met een voorliefde voor oude transistorradio's, vintage en lampenversterkers zorgt Fear Falls Burning voor een licht industriële en groezelige toets in deze verder erg minimalistische en relaxte liveregistratie. Zoals de titel verraadt, grolt 'First by a Whisper, Then by a Storm' stormachtig onder een ogenschijnlijk zacht fluisterende oppervlakte en presenteert dit eenmansproject een aardig staaltje van oeverloos geduld.
Deze plaat is de weergave van een 2-sporenopname van het absoluut introverte en minieme livespel van Fear Falls Burning. Dat maakt dat de aandachtige luisteraar (hoofdtelefoon verplicht!) ondergedompeld wordt in een enigszins organische set die zonder klankeliminatie of -manipulatie voorgeschoteld wordt. Al klopt het hart wel heel erg traag en vervalt dit schijfje op sommige (niet benoemde) tracks wel in een uiterst beperkt spel, toch zit er enige drive in het totaalspektakel. Dat maakt dat een meer dan tien minuten in- en uitademend, waaiend gitaareffect niet begint te vervelen, maar mooi kadert in de algehele geschiedenis van 'First by a Whisper, Then by a Storm'. Voorzichtige clicks, tics en krakjes die in de verre echo van de plaat zitten, zijn eerder te wijten aan natuurlijke foutjes dan aan geplande effecten. "Deze cd klinkt opzettelijk nogal monotoon en oud", zo verraadt de bijsluiter en dat is zeker geen leugen. Meer dan een uur lang presenteert Fear Falls Burning één langzaam wentelende ambientsfeer die refereert naar authentieke, vergeten klanken. Hierbij is de fluisterfase wel heel sterk uitgewerkt en werden de echt stormende drones (die live wél aanwezig zijn) nogal beperkt. De boodschap om dit schijfje op een hoog volume af te spelen, mag dus zeker niet in de mist geslagen worden.
De teneur van deze plaat is, net als het artwork, eerder duister. Oeverloos repetitieve gitaarscapes bepalen een dominerende, sombere sfeer die prima weerspiegeld wordt in de groepsnaam Fear Falls Burning. Hoewel 'First by a Whisper, Then by a Storm' niet meteen het toonbeeld is van vluchtige dynamiek, domineert op deze plaat wel een erg leuk verouderd, live aanvoelend geluid. Enkel al het geduld bij het inspelen van zo'n langzaam wijzigende, organische ambientprocessen op een schijnbaar vluchtig instrument als de gitaar verdient bij deze toch wel enig respect. Deze op 500 kopijen gelimiteerde cd vormt de voorbode van zowel een West-Europese tour als van een volledig in vintage gitaardrones gehulde fullcd. Het is alvast een mooie sfeer, een belevenis en een gevoels- en zelfs genotsmiddel. Verboden kost voor gehaaste personen.

Meer over Fear Falls Burning


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.