Fear Falls Burning is een Belgisch eenmanscollectief dat in selecte kringen ook wel gekend is voor zijn verleden als VidnaObmana. Toegankelijk is een woord dat niet in 's mans woordenboek te vinden is, want hij houdt zich op in de wondere wereld van de industrial, drone en ambient. Na vroegere collaboraties met Nadja en Birchville Cat Motel, wordt Fear Falls Burning voor 'Frenzy of the Absolute' uitgebreid met gewaardeerde percussionisten Tim Bertilsson (Switchblade) en Dave Vanderplas (Ontayso).

De toevoeging van drums blijkt een welkome leidraad doorheen het bevreemdende geluidsspectrum van Fear Falls Burning, maar wie gehoopt had op afgebakende songs komt bedrogen uit. 'Frenzy of the Absolute' bevat drie meanderende geluidsexcursies waar zelden een afgelijnde structuur vanuit gaat. Het titelnummer drijft verder op de dreigende trommel- en cimbaalaanslagen van Bertilsson, terwijl aanzwellende noise gepaard gaat met subtiele gitaaraccenten. Pas na een minuut of acht wordt de muziek aangedikt met sluimerende elektronische klanken. Halverwege valt het nummer dan even stil, om uiteindelijk uit te monden in een bedwelmende drone waar de drums ver op de achtergrond zitten. 'He Contemplates the Sign' verdwaalt volledig in een waas van claustrofobische ruis waar slechts sporadisch gitaarklanken en minimalistische percussie aan worden toegevoegd. Fascinerend is het zeker, maar er bestaan toch betere manieren om twintig minuten geluidsband te vullen. Afsluiter 'We Took the Deafening Murmur Down' is de minst lange track van de drie en niet toevallig ook de meest interessante. Men kan zowaar een ietwat herkenbaar basismotief ontwaren: repetitieve gitaardrones worden doorspekt met fragmentarische noise en tribale drums. De laatste twee minuten zorgen mokerende ritmes en extatisch snarenwerk zelfs voor een echte climax. Als de groep verder gegaan was op dit elan, dan had er waarschijnlijk veel meer ingezeten.

Voor ingewijden levert Fear Falls Burning steeds weer een brok indringend lawaai af. Hij durft ook nieuwe paden aftasten door zijn muziek te injecteren met extra muzikanten en instrumenten. Toch rijst de vraag of de massale productie van de man stilaan het verzadigingspunt niet heeft bereikt. 'Frenzy of the Absolute' blijkt een interessante toevoeging aan een al even imposant oeuvre, maar enkel de laatste track kan echt een meerwaarde betekenen.

Meer over Fear Falls Burning


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.